Самопубликуван от тийнейджърка е-наръчник ще бъде издаден от голямо издателство

Самопубликуваният „The survival giude to bullying“ („Наръчник за оцеляване срещу хулиганството”) на 19-годишната американка Айя Мейрок ще бъде публикуван от едно от най-големите американски издателства Scholastic, съобщава Publishers’ Weekly. Мейрок издава сама книгата през септември 2014 и я пуска на пазара в онлайн формат като част от националната кампанията „Месец за превенция срещу хулиганството”.

“Не исках да чакам минимум 18 месеца някой издател да се наеме с публикуването на книгата ми. Смятах, че за децата е много важно тя да достигне до тях бързо, затова реших да се самопубликувам.“ споделя Айя пред Publishers’ Weekly миналия ноември. 

Младата авторка все пак се опитва да се свърже и с големите издатели и пише направо до директор общо книгоиздаване на Scholastic Ели Бергер. За Деня на благодарността през 2014 година Scholastic вече официално са издателите на „The survival giude to bullying“. На 30 юни тази година е публикувана обновена и редактирана версия на книгата, която ще бъде последвана първо от издание с меки корици, а през септември 2015 и от издание с твърди корици за библиотеките. Книгата включва рап поеми (роеми), загадки, стратегии как да се борим с класическите тийн стресови фактори – тревожност и онлайн тормоз. Към новото издание са добавени въпроси и отговори от посещенията на Айя в училищата и библиотеките, както и нова глава „Получаване на помощ: Как да станеш своя супер герой”.

Въпреки големия успех на книгата още като самиздат, за Айя Мейрок тепърва предстои шумна рекламна кампания – участия в телевизионни предавания, четения в различни градове и срещи с деца, родители и учители. Създадени са и материали за всички големи социални канали – You Tube, Instagram, Facebook, Twitter, Tumblr. Новото издание на книгата ще участва и в тазгодишната кампания против хулиганството.