Самоков е най-четящият град в „Забавното лятно четене“ 2014

В неделя, точно преди първия учебен ден, бяха обявени победителите в ежегодната мащабна кампания за насърчаване на детското четене, провеждана от детския портал Az-deteto.bg съвместно със Столична библиотека. „Забавното лятно четене“ тази година събра над 10 500 участника, което е с 2000 деца повече от миналата година и рекорд от началото на кампанията. Наградите бяха връчени от специалните посланици на инициативата, сред които актрисата Силвия Лулчева, детската писателка Весела Фламбурари, поета Марин Бодаков, представители на Столична библиотека и на партньора на кампанията ЧЕЗ.

Признанието за най-четящ град малко изненадващо отиде при Самоков, който спечели с 3658 прочетени от децата в града книги и с незначителна разлика пред миналогодишния победител – Русе. За най-четящо училище обаче беше обявено СОУ „Христо Ботев“, именно от дунавския град. „Най-четящото дете“ за тази година стана 11-годишната Теодора Станоева, показала наистина завидна любов към знанието. Наградата за най-активен участник от началото на проекта отиде при 12-годишната Моника Михова, а призът за най-активен млад читател – първокласник, прочел най-много книги от връстниците си в цялата страна – беше спечелен от София Митева. Тя сподели с гостите на събитието защо обича да чете и разказа за нейната любима книга „Матилда“.

Кампанията „Забавното лятно четене“ с всяка следваща година събира все повече малки ентусиасти. Знаем, че книгите са  нещо много важно, а тези деца тук ни показват, че, противно на много мнения, обичат да четат. Пожелавам на всички участници още много прекрасни мигове с книгите, очаквайте „Забавното лятно четене“ 2015 и не забравяйте да продължавате да попълвате своите онлайн читателски дневници, защото за хубавата книга няма сезони“ – каза Мария Дуковска, главен редактор на детския портал Az-deteto.bg по време на награждаването.

От своя страна Албена Ихтиманска, директор на общинска библиотека „Паисий Хилендарски“ в Самоков, каза: „Един от основните акценти в нашата работа и принос за успеха ни днес е сприятеляването на децата с книгите. А това, че в кампанията бяха включени издания не само от задължителната литература, а и такива, които съвпадат с интересите на съвременните деца, съдейства за повишаването на интереса.“

Признание получиха и победителите в конкурса по детско творческо писане „Моят любим литературен герой“, който беше организиран за пръв път в рамките на „Забавното лятно четене“ и в който взеха участие над 30 деца от цялата страна. В групата от 6 до 10 години първа награда взе Божидар Алексиев, а специалният приз отиде при Петър Иванов. В групата от 10 до 14 години победител стана Йоан Маринов, а специална награда получи Мина Бонева. В журито на конкурса имаше двама млади български автори, национални посланици на четенето – Петя Кокудева и Марин Бодаков, специалистът по творческо писане и журналист в БНР Добрина Добрева и главният редактор на детския портал Az-deteto.bg Mария Дуковска.