Сам в гората или как приятелството дебне отвсякъде

Ваня Настанлиева завършва специалност „Книга и печатна графика“ в Националната художествена академия. После получава магистърска степен по илюстрация във Великобритания, където живее и днес със семейството си. Детската й книжка „The New Arrival“ излиза най-напред именно на Острова през 2012 г., а през 2019 г. вече и българските деца могат да слушат/четат „Сам в гората“ (изд. „Таралеж“).

Сам е малко таралежче, което се нанася в хралупа в гората.

Горските животни го следят с любопитство, докато подготвя новия си дом и играе на поляната.

Макар да се чувства щастлив, Сам все пак разбира, че нещо му липсва и осъзнава, че всъщност е… сам. Самотата го подтиква да потърси приятел.

Из слънчевите поляни. В тъмните шубраци. Под дъжда.

Малкото таралежче решава да използва бодлите си, за да разлепи обяви навсякъде, но бурята разбива всичките му надежди на пух и прах.

Когато животът изглежда черен и берзадостен, лъч надежда все пак може да се прокрадне и да ни докаже, че добрите намерения се отплащат, понякога – с нови приятели.

„Сам в гората“ от Ваня Настанлиева е мила картинна книга за приятелство, от каквото всички се нуждаем. Художничката помага на децата да осъзнаят, че без приятели и най-уреденият живот може да бъде скучен и тъжен. Тя внушава на слушателите и читателите, че мечтите трябва да се следват с отворено сърце – дори и положението да изглежда безнадеждно, все пак се случват чудеса.

Преводът на Елена Можолич е отличен – с богат език в кратките изречения, подходящи за истинска картинна книга. Отличен е и изборът на заглавие, което уж подсказва основната тема на историята, но е и достатъчно поетично, че накрая читателят със задоволство ще установи как таралежът Сам е сам в гората.

Приятните илюстрации предават настроения, разказват самостоятелни истории, допълват думите на твореца. Картинните книги са важни за детското развитие, защото подпомагат умението на детето да доизмисля, да наблюдава, да „чете“ между редовете. Именно такава картинна книга за мъници над 2 г. е сътворила и Ваня Настанлиева. Не пропускайте „Сам в гората“ (изд. „Таралеж“) – вярвам, че ще ви допадне!

 

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19. 

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и ревюираме книги за Вас.