Сайтът „Аз чета“ е номиниран за наградата „Христо Г. Данов“

Най-големият сайт за книги и четене в България „Аз чета“ е номиниран в категорията „Електронно издаване и нови технологии“ на литературната награда „Христо Г. Данов“ според обявения на сайта на Министерството на културата списък с номинации. Отличията в 9-те категории ще се връчат на 16 юни от 17 ч. в Къща музей „Христо Г. Данов“ в Пловдив.

Интересна е категорията „Издание за деца“ където са номинирани Люба Халева за „Книгата на всички неща” и „Весел гъделичкащ смях” ч. 2 (изд. „Жанет 45”), Васил Сотиров за „Няма грешка, има смешка“ (изд. „Жанет 45“) и „Джелсомино в страната на лъжците” от Джани Родари (Издателство „Сиела”) с илюстрации на Дамян Дамянов.

Книга на Джани Родари присъства и в още една категория, „Изкуство на книгата“, където художникът Дамян Дамянов е номиниран за илюстриране на „Любими коледни истории” (изд. „Сиела”). Компания в категорията му прави и „Приказки от крайните квартали” от Шон Тан (изд. „Жанет 45”).

Много оспорвана ще бъде надпреварата за отличието за най-добър български роман за изминалите 12 месеца, за което се борят Милен Русков с „Чамкория“, Момчил Николов с „Последната територия“ и Недялко Славов с „Камбаната“. Най-добрата библиотека пък ще бъде избрана измежду тази при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий” – Попово и регионалните библиотеки в Габрово и Пазарджик.

Пълният списък с номинирани за литературната награда „Христо Г. Данов“ за 2017 г. можете да видите тук.