Събитията в съботния ден на Софийския литературен фестивал за деца и младежи

Ето от какви събития на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи можете да избирате на 21 април.

Камерна сцена на Младежкия театър ще бъде домакин на:

10:00 Среща с писателката Турюн Лиан (Норвегия)
Поредицата за „Алис Андершен“ е спечелила най-престижната награда за детска литература в Норвегия. Много деца ще разпознаят себе си – във време, когато самоизявата в училище, а също в социалните медии, е едва ли не задължителна. Разговор за приятелството и увереността в собствените сили. Срещата води Лора Филипова, превод Илия Точев.
Откъс от „Резервната принцеса“ ще прочете актьорът Ахмед Юмер.
Подходящо за деца над 10 години

11:30 Среща с писателката Мая Дългъчева и илюстратора Невена Ангелова
Когато хората са най-премръзнали, когато стискат очи и броят овце до зори, или дори не броят вече – само гледат в една точка на тавана, тогава Топлото човече идва на помощ. По прозорците, замъглени от въздишки, рисува сърчица и прави от тъжната въздишка щастлива. Топлото човече тръгва по адреси!
Подходящо за деца 1-5 клас

13:00 Среща с писателката Мая фон Фогел (Германия)
Писателката е популярна с поредицата за щурата тийн героиня Ема. Мая фон Фогел ще отговаря на въпроси, провокирани от вълнуващия живот на Ема, а също на вълнуващи Вашия живот въпроси. Откъс от поредицата за Ема ще прочете актьорът Николай Луканов. Срещата води Лора Филипова, а а преводът ще бъде от Надя Станчева.
Подходящо за тийнейджъри

15:00 Среща с писателя Жил Парис (Франция)
„Прилича на безжизнена парцалена кукла с широко отворени очи. Спомням си криминалните филми, в които много жени биват убити и лежат като безжизнени парцалени кукли, и си казвам: „Това е то, убих мама.“ – среща с автора на „Животът ми като тиквичка“, Жил Парис. Трогателна книга за историята на едно момче, които несъмнено ще провокират и впечатлят. 
Срещата води Кремена Димитрова от издателство „Колибри“, превод Албена Шарбанова, а откъс от „Животът ми като Тиквичка” ще прочете актрисата Ярослава Павлова.
Подходящо за деца над 10 години

17:30 „Лети, лети… слон!“ – Среща с писателя Севдалин Генов, in memoriam Кръстю Пастухов
Без банални мечки и зайци! Приказки съвременни, изпълнени с невероятности и приключения, с фантазия и много смях. Севдалин Генов ще ни напомни и разиграе историите на Фаропазача и Смешния художник, дъждинките и Били Бадемчето, Деси Джобната и Фъфтити Мъфтити.
Откъс от „Лети, лети… слон!” ще прочете актьорът Севар Иванов.
Подходящо за деца от 1-5 клас

Ето и останалите събития на 21 април:

10:00 Една различна родителска среща: „Какво е да си дигитален родител“?
Ние сме първото поколение дигитални родители и тъй като нямаме родителски модел, който да следваме, пред нас се разкриват много възможности, за които трябва да помислим. В дигиталната епоха грамотността вече има други измерения и основна наша задача е да помогнем на децата да бъдат дигитално и медийно грамотни.

Водещи родителската среща са експертите на Асоциация Родители и Национален център  за  безопасен интернет – Ралица Михайлова (психолог) и Емил Джасим (учител и координатор на Консултативната линия за онлайн  безопасност 124 123).

Кът за четене „Походът на книгите“, фоайе на Младежкия театър

11:30 Среща на клуба „Падингтън“
Изключително добре възпитаното мече от Тъмно Перу Падингтън е юбиляр. Навършва 60 години. Някой допуска ли, че той ще остане без подаръци… Очаква ви едно забавление в клуб „Падингтън и приятели“ с изненади, усмивки и мармалад от портокали.
Сбор на клуба: 11:00

Ателие-зона – без възрастово ограничение

16:30 „Говори с Лупо и Тумба“ – работилница за рисувани диалози с Петя Кокудева и Ромина Беневенти
Детската писателка Петя Кокудева и художничката Ромина Беневенти ще ви срещнат с най-новите си герои – кучето Лупо и енота Тумба. Ще открием нагледно как се рисува герой за детска книга, как оживява чрез думите и как се сглобява история. А накрая ще създадем заедно няколко нови, смешни епизода за двамата опашатковци.

Ателие-зона – подходящо за деца 1-5 клас

Събитията са с приоритет за организирани групи от учебните заведения, подали заявка за посещение. Безплатни билети за останали свободни места можете да вземете всеки фестивален ден от 18 до 22 април, от 10:00 до 18:30 часа на информационния щанд на фестивала в Младежкия театър (трети етаж) – до половин час преди избраното събитие и до изчерпване.

В рамките на фестивала в Дом на киното (ул. Екзарх Йосиф 37) от 11:00 часа можете да гледате прожекция на едноименния филм (Швейцария, Франция, 2016) по книгата на Жил Парис „Животът ми като Тиквичка” със специален гост Жил Парис. Входът е свободен.