Събитията от втория ден на Софийския литературен фестивал за деца и младежи

Вторият ден на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи предлага поредица интересни срещи с български и чуждестранни писатели, работилници, представяне и дискусии.

Камерна сцена на Младежкия театър ще бъде домакин на:

11:30 Среща с писателя Георги Константинов
Ще се срещнем и поговорим с автора на „Приключения на Туфо – рижия пират“, писателят и поет за деца, Георги Константинов.Срещата ще води писателката Юлия Спиридонова, а откъс ще ни прочете актьорът Александър Хаджиангелов.
Подходящо за деца 1-4 клас

13:00 Среща с  писателя Гай Бас (Великобритания)
Ако искате да разберете:
– защо едно малко същество се забърква в големи неприятности
– защо Арабела носи обувки за наритване
– и защо Съществото не успява да си избере име,

можете лично да попитате Гай Бас.
Ще разберете също така и кои са наградените от конкурса за рисунки по книгите на автора.

Гай Бас израства с мечтата да е супергерой – дори си има костюм на Спайдърмен. Костюмът обаче вече му е умалял и затова го е заменил с писане и от време на време с рисуване. Автор е на няколко серии книги за деца, сред тях поредицата за Кърпена глава и е носител на наградата „Блу Питър” в категорията за „Най-смешна книга с илюстрации”.
Срещата води Албена Раленкова от издателство „Фют“, превод Мария Змийчарова.
Подходящо за деца над 8 години

15:00 Среща с приказния поет за деца Петя Александрова
Ще се срещнем и поговорим с автора на „Как да порасна“, „Чадърче от коприна“, „Може би съм рибка, мамо?“, „Какво прави вятърът, когато не духа?“, писателят и поет за деца, Петя Александрова. Срещата води Адриана Гайдарова, Детски център на Столична библиотека, а стихове и приказки ще прочете актрисата Койна Русева.
Подходящо за деца 1-2 клас

16:30 Среща с писателката Лене Кобербьол (Дания)
Лене е автор на произведения в жанра фентъзи и криминален роман за тийнейджъри и носител на повече от 20 национални и международни награди и е номинирана за медала „Андерсен” през 2014 г. Срещата води Йоана Ванчева, редактор на литература за тийнейджъри в издателство „Емас“, превод Ева Кънева, а откъс от „Дива вещица” ще прочете актрисата Кристина Янева.
Подходящо за тийнейджъри

Ето и останалите събития на 19 април:

10:30 – Работилница по илюстрация с Нуша Роянова 
Изработване на илюстрации от красиви преживявания, които да ни топлят и помагат, дори когато пораснем, с уникални техники, споделени от художничката.
Ателие-зона – подходящо за деца до 10 г.

15:30  Представяне на „Изкуството да бъдеш“
Да поговорим за изкуството! Изкуството да бъдеш гениален и с добри обноски!
Очакват ви скечове, викторина и истинско забавление с шеговитите, но много полезни наръчници по учтивост и добри обноски на изд. Унискорп „Изкуството да бъдеш страхотно момче“ и „Изкуството и начинът да бъдеш страхотно момиче“. Водещ: Вал Стоева от фондация „Детски книги“
Ателие-зона – подходящо за деца 3-5 клас

18:00 – Четат ли тийнейджърите и какво предпочитат? 
Среща-дискусия с редактори и експерти. Модератор: Александър Кръстев, azcheta.com
Камерна сцена на Младежкия театър

Събитията са с приоритет за организирани групи от учебните заведения, подали заявка за посещение. Безплатни билети за останали свободни места можете да вземете всеки фестивален ден от 18 до 22 април, от 10:00 до 18:30 часа на информационния щанд на фестивала в Младежкия театър (трети етаж) – до половин час преди избраното събитие и до изчерпване.