С признателност към природата и най-вече към пчелите

– Как се казва домът на мравките?
– Мравуняк.
– Как се наричат мравките, които пазят мравуняка?
– Войници.
– Как се наричат мравките, които излизат навън да търсят храна?
– Навънници.

Споделям ви разговор между дъщеря ми и нейната баба от преди четири години. Тогава седемгодишното ни вече момиче се интересуваше от всяка тревичка и буболечка, като този неин интерес за щастие не изчезна с годините, а дори се разшири и съответно започнахме да четем книги, свързани с природата.

Пиша „четем“, защото, въпреки че тя отдавна може да се наслаждава на написаното сама, на нас продължава да ни доставя удоволствие да й „помагаме“. Така си припомняме хубави истории и/или научаваме любопитни факти, като тези за пчелите в книгата със същото заглавие на издателство „Дакелче“.

И преди знаех, че пчелите играят изключително важна роля в живота на растения, животни и хора, но сега още повече се убедих в това. Тези малки летящи създания, които могат да извършват по 230 маха в секунда, се оказва, че наистина изпълняват всеотдайно отредените си роли в кошера, затова, ако ви нарекат „работливи пчелички“, не се сърдете, а благодарете.

Освен пчели работнички съществуват също търтеи (сравнението с тях при хората е с далеч по-неприятна конотация, но при пчелите разбираме, че е незаслужено, защото след брачния си танц и евентуално оплождане на майката, търтеите загиват) и пчела майка, която е с най-внушителни размери. На една от наистина прекрасните илюстрации на Пьотр Соха са нарисувани трите вида, като са видни разликите в устройството на телцата им.

Любимата илюстрация обаче на дъщеря ми е при частта „Ужилване“. На нея е нарисуван човек, накацан от стотици пчели. От текста под рисунката научихме, че през 2012 г. един китаец е поставил върху себе си килийки с майки. Желанието му било да постави рекорд или да покаже силната си воля да издържи накацалите го други пчели в продължение на близо час. Общото тегло на насекоми било 62 кг!

Мен всъщност повече ме впечатли друго обяснение на съседната страница. Авторът пише, че пчелата работничка не използва жилото си за самозащита, а за защита. Ужилвайки животно или човек, тя умира, но го прави, за да защити семейството си. Знаех, че това се случва, но не бях се замисляла над причините за смъртта на жилещата пчела.

При тези създания е така – работата за общото благо запазва кошера невредим, включително и от врагове, каквито са например стършелите. В написаните любопитни факти на края на книгата дори прочетохме, че в Япония пчелите действат по следния начин спрямо стършелите съгледвачи – те обграждат натрапника и чрез пърхането на крилцата си покачват температурата на въздуха до такава степен, че той се самозапалва и така не успява да съобщи на останалите къде се намира кошерът.

На нас хората не са ни нужни такива предпазни мерки, за да се справяме с враговете си, но бихме могли да бъдем малко по-жертвоготовни спрямо своите близки, спрямо семействата си, спрямо „кошера“ си – своята родина. За да не ви зазвучат прекалено патетично последните разсъждения, завършвам впечатленията си/ни с препоръка да разгледате и прочетете „Пчелите“. Струва си.

Автор: Искра Йорданова

 

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.