С нови технологии и партньорства стартира „Лято 2016” в Русенската библиотека

Русенската Регионална библиотека „Любен Каравелов” стартира лятото с поредна детска лятна културно-образователна програма. Заниманията с най-малките читатели и приятели на културния институт се провеждат в три тематични панела всеки делничен ден от 9.30 до 17.00 ч.

При изключително голям интерес вече започнаха заниманията в рамките на новия проект „Мейкърспейс – Фабрика за идеи, знания и мечти „Русе и децата“, финансиран от Фондация „Русе – град на свободния дух”. За децата са отворени 4 ателиета, сред които „Покажи ми как да …“, което учи децата на дигитални компетенции и визуално програмиране по програмата „Scratch“. Ателието „Направи си сам“ включва  обучение за ползване на 3D технологии.

За тази цел в Русенската библиотека са закупени последно поколение 3D скенер и 3D принтер и под ръководството на IТ специалисти, вече са изработени първите 3D модели. Партньори на Русенската библиотека при реализирането на проекта са Центърът за кариерно ориентиране, Регионалната инспекция по околната среда и водите и Комисията за дискриминация в Русе.

В началото на месец юни стартираха и заниманията в ателиетата „Аз говоря правилно“ и „Творчески провокации за стимулиране на писането“ по проект на Сдружение „Евромед Консулт“ – „Академия за деца, а само за деца ли?“.

По устойчивост на международно признатия проект на библиотеката – „Забавна финансова грамотност“ – децата усвоят основни финансови умения под формата на игра.