Русенската библиотека организира кастинг за книга като част от Маратона на четенето

Детският отдел на РБ „Любен Каравелов“ – Русе организира кастинг за книга на 16 април (събота) от 11.00 ч. Инициативата се провежда в рамките на националната кампания Маратон на четенето и в нея ще бъдат представени книги от кампанията „Бисерче вълшебно 2016“, чийто финал е на 17 април. Домакините са подготвили и презентация за историята на книгата. След това с помощта на библиотекарите децата ще си направят своя мини книга.

През изминалата седмица Маратон на четенето бе в ЦДГ „Пинокио“, ЦДГ „Пинокио – 1“ и ЦДГ „Зора“ в Русе. Библиотекарите от РБ „Любен Каравелов“ гостуваха на децата и техните учители, които бяха подготвили специална програма. „Забавно игрочетене“ бе темата на инициативата в двата филиала на детска градина „Пинокио“. Малчуганите представиха драматизации на известни приказки, пяха и танцуваха. Възпитаниците на детска градина „Зора“ бяха подготвили драматизация по приказки на Ран Босилек и на сцената оживяха любими приказни герои. Заедно с библиотекарите малките русенчета четоха избрани откъси от български автори. Децата от ЦДГ „Незабравка“ също се присъединиха към Маратона на четенето. Те преживяха едно вълнуващо приказно „пътешествие с влак“ в Библиотеката. Разгледаха с интерес обслужващите отдели, четоха книжки от български автори, а след това станаха читатели на Детския отдел.

През следващата седмица националната кампания в Русе продължава на 19 и 21 април, когато маратонците от Библиотеката ще бъдат в ЦДГ „Пролет“ и ОУ „Братя Миладинови“. В кампанията ще се включат студенти от специалност „Социални дейности“ при РУ „Ангел Кънчев“, които ще четат в Центъра за психично здраве и в Дневния център за стари хора в кв. „Дружба“.