Русенската библиотека – истинската Страна на чудесата

Младите читатели на Русе не могат да се оплачат от липса на вдъхновяващи летни занимания. Всяка година в Библиотечко – детския отдел на РБ „Любен Каравелов“ – се провеждат ваканционни ателиета за деца от I до IV клас. Aтелиетата са на различни теми и са съобразени с възрастта на участниците, а мотото им е „учене чрез игра“.

Ето какво можете да правите в Библиотеката (освен, разбира се, да четете на корем):

Да станете супербиблиотекари

През юни и юли най-любознателните научиха как се извлича проверена информация, обходиха потайностите на библиотечната сграда и разгледаха под лупа работата на специалистите.

Да пътувате през света, цивилизацията и човешкото тяло

В рамките на тематичните седмици „Човешкото тяло в 60 секунди“„Архитектурно-строителна работилница“ и „Околосветско пътешествие“ малките ентусиасти преминаха през космическата и изкуствоведската терминологии, изработиха африкански колиби и китайски дракони, нанизаха куп плодови шишчета.

Да опознаете родината

По време на своето „Етно пътешествие в България“ децата се възхитиха на красотата на народната носия, изследваха шевиците, рисуваха върху стъкло и месиха пита по традиционна рецепта.

Да заговорите новогръцки

Това лято Библиотечко даде старт на ново ателие – по новогръцки език. Чрез игри, текстове и диалози бъдещите филолози усвояваха езика, но и обогатяваха знанията си за гръцката култура и митология. В края на обучението всеки можеше свободно да използва азбуката и да напише личното си име без подсказка.

Да разберете едно-друго за парите

Курсът Забавна финансова грамотност“ показа на участниците разликата между желание и нужда, въведе ги в дебрите на многобройни валути и из нумизматичната колекция на библиотеката. Той ги сблъска с многобройни казуси, провокира ги да изнамерят свой дизайн на банкнота, да разпределят бюджет и да разговарят за бъдещето.

Да музицирате

И през август посетителите на „Любен Каравелов“ ще продължат да се потапят в „Чудния свят на музиката“. Наред с интригуващата информация, те ще получат достъп и до наличните музикални инструменти в сектор Изкуство в библиотеката.

Да развиете фината моторика и творческото си мислене

С помощта на крафт проекти, логически задачи и други изненади желаещите да упражнят сръчността на ръцете си и ловкостта на ума си ще го сторят и през този месец.

„Библиотеките са важен фактор на промяната в обществото и е желателно да заемат своето активно място като центрове на информация и наука.“

Тръгвайки от тази мисъл, русенци правят и невъзможното, за да превърнат библиотеката си в място, полезно и атрактивно за младите хора:

  • Непрекъснато обновяват базата си.

Библиотечко разполага с кътове за съвместни занимания, но и за уединение; с пейки и пуфове; с голямо количество настолни игри; със зала Сетивен свят; с макет на кораб с размерите на малка стая и внушителен градински шах.

  • Позволяват на децата да взаимодействат и експериментират.

Свободата на движение и възможността да докосват и разгледат всичко, до което имат достъп, насърчава естествения стремеж на децата към откривателство.

  • Създават мрежа от партньорства.

На Библиотечко гостуват множество организации в града – Български младежки Червен кръст – Русе, РЗИ – Русе и др., както и ръководителите на различни проекти за работа с деца – „Happy Clever Kids“ („Кулинарно еко приключение“), Деница Филева (БИО Работилнички „Вкусно и полезно“), Александър Димитров (Фондация „Джеси“).

РБ „Любен Каравелов“ е поредно доказателство, че библиотеката е дом на словото и познанието, но и място, където можете да организирате кастинг за книгамагьоснически изпит, кучешко четене, да работите с 3D принтер и да се превъплътите в аниматори, въобще – да си живеете добре. Какво чакате? Напред към библиотеката!

На снимките: Сетивната стая (на корицата), китайски дракон, авторски банкноти, лимонада на двора. Източник: страницата на Детския отдел във фейсбук.