Родителско четене в детската градина (ръководство за учители)

За да опознаят не само своето дете, но и работата в група, родителите имат нужда да бъдат част от учебния процес, когато това е възможно. Чудесен начин да ги приобщите е да ги поканите да четат в детската градина. Ето и няколко идеи за организиране на родителско участие в минутите за четене:

1. Поканете родителите на онези деца, които показват интерес към четенето.

2. Обсъдете с тях кои книги биха били подходящи за възрастта и нивото на децата. Не залагайте само на познати за родителите заглавия – нека се почувстват предизвикани да се подготвят сериозно за предстоящата среща. Тъй като ползите от четенето на нови книги са големи, предложете им съвременно заглавие – на пазара има богат избор, а и библиотеките се стараят да следят новите четива. Ако се затруднявате в избора, използвайте заглавията, номинирани в категория „Откриватели” (5-7 г.) на Награда „Бисерче вълшебно”.

3. Решете заедно с родителите дали вие, възрастните, да вземете окончателно решение кои книги да чете родителят, или да предложите на децата няколко книги, от които те да изберат.

4. Запознайте родителя какво може да очаква от децата като поведение и евентуални въпроси. Имайте предвид, че голяма част от родителите не са общували с толкова деца наведнъж, не знаят как се държи детето им в групата и четенето пред всички може да бъда голямо изпитание за тях.

5. Информирайте децата за предстоящото гостуване на родител, който ще им чете – за да направите нещата по-тържествени, можете да направите покани или плакат за събитието, които да създадат атмосфера на очакване сред децата.

6. Помислете за обстановката по време на четенето – къде ще седне четецът, къде ще разположите децата, така че да се създаде уютна атмосфера. Ако в групата има играчки, свързани с темата на книгата/книгите, които ще се четат, можете да ги извадите на видно място.

7. Бъдете готови да представите родителя с няколко думи пред децата, да обясните какво ще се случва и какво се очаква от малките слушатели.

8. Бъдете готови да окажете помощ на родителя по време на четенето, ако той се затруднява да общува с такава голяма група деца или се налага успокояване на мъниците.

9. Ще бъде чудесно, ако Вашият четец получи признание за смелостта и усилията си. Идеи: подарете му картичка, рисунка или малко подаръче, което децата сами са изработили.

10. Използвайте възможностите да каните родители през цялата учебна година, не само в месеците, традиционно свързани с книгите и четенето. Това е добра основа за изграждането на взаимно доверие.

Текстът е изготвен от фондация „Детски книги“ като част от „Четем заедно, растем заедно!“ – информационна кампания за насърчаване на ранното детско четене. Ето тук можете да откриете и ръководството за родителско четене в детската градина, предназначенo за родители. 

Снимка на корицата: Freepik