Родителско четене в детската градина (ръководство за родители)

Ако сте родител и четете с детето си у дома, вероятно ще Ви е приятно да знаете, че връзката с книгите продължава и в детската градина. Ето как да станете част от този процес не само в домашна обстановка:

1. Ако получите от учителите на детето си покана да се включите в четене пред цялата група, приемете! Предизвикателството е голямо, но то е знак за Вашето дете, че сте готови на всичко за него.

2. Ако пък учителите се стесняват да организират четене от страна на родителите, станете инициатор на идеята! Предложението Ви вероятно ще бъде прието с радост.

3. Когато гостуването Ви в групата на детето е уговорено, помислете с учителите коя книга ще изберете за четене. Не забравяйте, че децата се развиват с различно темпо, а и често досегът с книгите стимулира развитието на Вашето дете значително. За да не се окажете в ситуация, в която децата не разбират и не харесват книгата, която обича собственото Ви дете, послушайте учителя.

4. Заложете на съвременно заглавие. Така ще имате предимството малко деца да познават книгата и да са по-заинтригувани от сюжета.

5. Изберете картинна книга – такава, която можете да прочетете за най-много 15 минути и при която текстът е по няколко изречения на страница, а богатите илюстрации допълват, поясняват и стимулират интереса на децата. Изборът на подобно заглавие ще Ви позволи да показвате картините, докато четете. Бъдете сигурни, че сте прочели текста предварително, за да държите книгата с илюстрациите към децата и да им е интересно.

6. Ако изберете книга с приказки и без илюстрации, уверете се, че четете увлекателно:

    • променяйте гласа си, за да наподобявате различните герои;
    • стремете се да създавате напрежение, като повишавате/понижавате гласа са;
    • прекъсвайте на места и се уверявайте, че децата следят сюжета и са разбрали прочетеното;
    • обобщавайте, ако видите, че някои се затрудняват да разберат историята;
    • обяснявайте непознати за тях думи (ако не знаете кои думи са им непознати, предупредете ги в началото, че може да Ви питат).

7. Не четете твърде дълго и не избирайте книги с много дълги описания. Ако видите, че на част от децата им доскучава, бъдете готови да преразкажете описанието и да продължите нататък.

8. Винаги носете втора книга като резервен вариант за четене – ако видите, че повече от половината деца се разсейват, прекъснете четенето и им предложете другото четиво.

9. Помнете, че за децата от детската градина максималният времеви период, в който могат да проявят внимание към дадена дейност, е 20 минути. Подберете внимателно текста, който ще четете, за да приключите с прочита му около 10-15 минута и си оставете време за разговор с децата. Ще се изненадате колко различни са връстниците на Вашето дете и как семейната среда се отразява на възприятията им. Това ще Ви помогне да обмислите мястото на Вашето мъниче в средата, в която расте и ще Ви направи по-толерантни към нуждите на другите деца и родители.

10. Ако искате да подарите на децата нещо за спомен от Вашето присъствие, изберете книга, която да остане в групата и да бъде четена от учителите. Може да оставите и заглавието, което сте прочели току-що. Не носете сладкиши и други подаръци – четенето не трябва да се случва с подкуп, а и ако го сторите, другите родители също ще бъдат задължени да носят по нещо, за да бъдат атрактивни.

11. Когато гостуването Ви приключи, потупайте се по рамото и се поздравете, защото четенето пред деца, различни от Вашите собствени, е сериозна задача. Ако Ви поканят отново, не отказвайте – с всяка следваща среща става все по-лесно, а и ще е жалко да се откажете, когато сте преминали първоначалния изпит.

Текстът е изготвен от фондация „Детски книги“ като част от „Четем заедно, растем заедно!“ – информационна кампания за насърчаване на ранното детско четене. Ето тук можете да откриете и ръководството за родителско четене в детската градина, предназначенo за учители. 

Снимка на корицата: Freepik