Родителите да четат романи за тийнейджъри, но през призмата на децата

Поредната дискусия в Годината на детската книга бе посветена на романите за тийнейджъри. В дискусията в Литературен клуб „Перото“ на 21 октомври се включиха Рада Петрова от издателство „Егмонт”, Мария Чунчева от издателство „Ентусиаст”, Милена Ташева – издателство „Софтпрес”, Анастасия Карнаух – главен редактор на сайта „Читател“ и Александър Кръстев от сайта „Аз чета”.

Участниците се обединиха около заключението, че тийнейджърите искат да четат книги, в чиито герои да се припознаят. Най-честите теми, които присъстват в книгите за юноши, са тези за любов, приятелство, отношение с родителите, смърт, самоубийство, отношение с различните. Според специалистите родителите често смятат за странно, че децата им посягат към подобни теми, но тези книги всъщност са добър инструмент за провокиране на разговор с децата.

Важен акцент в дискусията бе езикът, с който се говори на тийнейджърите от страниците на книгите. Този език трябва да е разбираем и близък до тях. Ако тонът е назидателен, то той определено буди недоверие. Тийнейджърите трябва да приемат авторите като хора, с които те самите биха се асоциирали.

„Родителите се страхуват от това, което не разбират. Те биха се чувствали много по-спокойни, ако видят детето им да чете „проверена“ книга, сподели Рада Петрова от издателство „Егмонт”.

Участниците в дискусията обсъдиха и актуалната тема за блогърите и до колко определяща е тяхната роля. Според Анастасия Карнаух – главен редактор на сайта „Читател“:

„всеки тийнейджър, който чете, си има свой ментор – блогър. Страхотната роля на блогърите, е че те привличат новите читатели. Всеки тийнейджър намира видео канал или блог, който започва да следи. Ако книгата, която са му предложили в блога, не му харесва, той преминава на друга“.

В заключение специалистите отправиха препоръка към  родителите да четат книгите, които се харесват на техните деца, но да го правят през призмата на тийнейджъри.

Екипът на „Детски книги“ напълно споделя мнението им и именно такъв поглед към романите за тийнейджъри се стремим да показваме в своите ревюта.