Рицарите на книгата – будители от ново поколение

В Деня на народните будители, след петгодишно затишие, журналисти, библиотекари, творци, издатели и читатели посрещнаха новите Рицари на книгата. Прецедент в историята на наградата бе присъждането й през есента, а не на Световния ден на книгата и авторското право (23. април). За първи път да я получат можеха не само медии и общественици, а библиотеки, библиотекари, училища и учители.

Значката в категория „Учител/Училище“ връчи председателят на фондация „Детски книги“ Валентина Стоева. Наградата отиде при Средно училище за европейски езици „Св. Константин-Кирил Философ“ – Русе.

Вал Стоева чете дългия лист с номинациите в категория „Учител/Училище“.

Значката в категория „Библиотекар/Библиотека“ поднесе Десислава Алексиева, председател на Асоциация „Българска книга“. Алексиева коментира, че

„библиотеките са онези места, където се градят общности“

и че изключително ценни са онези библиотеки, които задават стандарт за работа на всички останали. На тези условия, според журито, отговаря РБ „Пейо Яворов“ в Бургас, носител на тазгодишната награда в своята област. Сред номинираните се наредиха и Антоанета Антонова и Светла Божилова, ръководители на читателски клубове от мрежата „Бисерче вълшебно“.

Десислава Алексиева (АБК) и РБ „Пейо Яворов“ – Бургас.

Отличието в категория „Журналист/Медия“ присъди продуцентът на предаването „Култура.БГ“ по Българската национална телевизия Николай Колев. Към своите колеги той се обърна с думите:

„В никакъв случай не допускайте в ефира за книгите да говорят илитерати.“

В категорията поравно бяха отличени Пирина Воденичарова, създател на фейсбук групата „Нито ден без книжки“, и Българското национално радио, а сред номинираните бяха журналистите Силвия Недкова („Площад Славейков“) и Силвия Чолева („Артефир“), лицето на „Портал Култура“ – Калин Янакиев, както и образователната платформа „Книговище“.

Рицарите на книгата за 2022 г. с част от техните посветители.

Призът за най-голям принос в българското книгоиздаване за изминалата година връчи Мирослав Боршош, заместник-кмет на София. Докато говореше за будителите, той бе прекъснат от публиката с молба да повиши тон, за да бъде чут от задните редове. Речта му продължи така:

„Това е да си будител – всеки ден някой ти казва, че не те чува. Но ти продължаваш.“

Със статуетката за виден „Общественик“ си тръгна поетесата и преводачка Мария Донева. Сред номинираните бяха директорът на Националния център за книгата – Светлозар Желев, организаторът на Биенале на илюстрацията – Милена Радева и инициаторът на проекта „По дирите на думите“ – Виктория Бешлийска.

Показателно за делата на днешните рицари бе мястото на провеждане на церемонията – „Timeless“. Защото чудесните неща, които хората на книгите правят, нямат давност, остават извън времето – за да удивляват, вдъхновяват и будят.

Снимки в статията: личен архив