Разказ с котка и хрумка

Стотици са котараците, които кръстосват страниците на детските книги, изследват света, намират си приятели и се забъркват в приключения. Да си спомним за Шапкарак, Помпон, Мърморан, МатроскинБобХич…а и за единствения обут котарак в литературата, Котаракът в чизми. През 2021 година към мустакатото семейство на книжните герои се присъедини и Бойда – най-добрият приятел на дядо Отто и един от пациентите на клиниката „Добро хрумване“.

Освен чудноват външен вид, Бойда има куп чудновати приятели – гъска, любителка на карамелизираните пуканки; кърт, който чува гласове; бълха с брекети; петлета, излюпени в кутия от бонбони. За него се грижат двама души, прескочили в книгата от „истинския живот“- д-р Мила Бобадова от столичната ветеринарна клиника „Добро хрумване“ и дърворезбарят Иво Стаменов – Отто. Преплитането на реално и фикционално е умел подход за разширяването на една действителна история, каквато е историята на лечебното заведение. Досущ като в епизодите на „Том и Джери”, човешките персонажи в „Котаракът Бойда и Доброто Хрумване“ са представени само от кръста надолу. Необичайният зрителен ъгъл не просто поставя фокуса върху животните, но и показва какви случки се разиграват в краката ни – там, където избягваме да поглеждаме, там, за където никога нямаме време.

Тънка и квадратна, жизнерадостна и – за мое облекчение – негланцирана, книгата на Тереза Йовчева и Мила Гатева (Мила Джи Гатев) определено радва окото. Харесаха ми скритите изненадки – два допълнително разгъващи се разтвора, добавящи простор и детайл. От полиграфическа гледна точка забележката ми е единствено към шрифта, неприятен за окото със своята ръбатост, но смятам, че това е недостатък, който може да се преживее и който нетипичните илюстрации на Мила Гатева отчасти компенсират. Намерих за впечатляващо, че са изработени без предварителни скици и без контур – бързо, смело и с ясна идея какво трябва да изразят. Като говорим за бързина, нетърпението на авторките книгата да се роди е толкова голямо, че процесът на подготвянето й отнема едва около две седмици (в този период е включено и учредяването на собствено издателство – „BOYDA Publishing“).

Запознаването с котарака Бойда и неговото обкръжение има неочаквани предимства. Авторите на книгата разясняват:

„Мисията на Бойда е да разкаже по забавен и интересен начин за живота на дивите животни в града, да научи децата, че те не ядат същата храна като домашните любимци, че не бива да изхвърляме отпадъци в непредназначени за това места, а и също, че котките не трябва да пият прясно мляко.”

Ведно с новите знания, които дава, Бойда помага и на неправителствената организация Дивите Животни / The Wild Animals. 5% от стойността на всяка закупена бройка се дарява на спасителния център за покриване на неговите ежедневни нужди. Следващото си творение, „Котаракът Бойда и спасяването на Данчо Маминмой“, екипът на „BOYDA Publishing“ обвързва с друга важна тема – децата от аутистичния спектър. Очаква се книгата да излезе през лятото.

 

Вземете книгата с код с кауза DK19 

от Ozone.bg.

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването

на детското четене в България.