Работилница „Кукувича прежда“ или Как децата творят история

Къде се срещат кукувичата прежда, климатичните промени и разказвачеството? Как можем да ангажираме децата с актуални теми като съхраняването на биоразнообразието – при това по атрактивен и интерактивен начин? Отговор на всичко това дава Ателието за създаване на истории „Кукувича прежда“, чието случване предстои този уикенд.

Зорница Христова е преводач, журналист, автор, издател и творческа натура, която неспирно открива нови и нови начини да провокира фантазията на околните. Много от нас я познават задочно чрез издателството й за детска литература „Точица“, други са обхождали литературен маршрут, начертан от нейното въображение, а може би са и участвали в работилницата за шумове, организирана от нея за тазгодишния пролетен панаир на книгата. На 11. и 12. юни от 10:00 до 13:00 ч. тя ще бъде водещ на събитие за съвместно създаване на истории.

Събитието ще се проведе на два етапа. В първия ден децата ще се нуждаят от листи, химикалки и моливи. Организаторите ще подсигурят народни наименования на растения с цел написването на обща история. На втория ден сътворената история ще оживее със саморъчно направен реквизит (театрални кукли, маски). За изработването му ще са необходими скицник, флумастри, ножица и лепило, а който разполага с подходящи елементи за своя костюм у дома, ще има възможност да ги донесе. Подготовката за четенето ще започне в 12:00 ч., а в 13:00 ч. историята ще бъде разиграна пред публика от близки и приятели на участниците.

Работилницата ще се състои в гр. София, ул. „Васил Петлешков“ 75. Да се включат в нея ще могат децата между 8 и 11-годишна възраст (II – V клас), регистрирали се предварително на този адрес.

„Кукувича прежда: работилница за плетене на истории за деца“ е част от тазгодишното издание на фестивала „СтолицаЛитература“ (CapitaLiterature) 2022 г., посветено на ролята на литературата в борбата с климатичната криза. Фестивалът е част от Културния календар на Столична община.