Първи срещи с изкуството

Илюстрациите и детската литература са две неща, които повечето възрастни възприемат като едно цяло. Още от най-ранна възраст знаем, че детската книга е с картинки. Това е напълно нормално и логично – децата възприемат и учат чрез образи.

Когато детето вече не е съвсем мъниче, текстът започва да измества значението на илюстрациите – според възрастните. Докато съвсем порасналите хора не започнат да получават книги, съставени само от букви. Това са неоспорими факти, но изобразителното изкуство не изчезва, когато детето се превърне в самостоятелен читател.

В училище този предмет често се неглижира, поради напълно обясними и логични причини. Обаче учениците не спират да възприемат образите около тях и когато никой не намира време да им обясни как да боравят с понятията красота, естетика, стил, получаваме млади хора, които не умеят да подбират правилно облеклото си, не знаят как да боравят с книжовния български език, не могат да изразят приемливо мислите си и не успяват да възприемат и разсъдят върху обстоятелства, които не се вместват в техните собствени рамки.

Така нареченото „рисуване“ е необходим и интересен предмет. Професиите свързани с него са едни от най-добре платените и засега не могат да бъдат роботизирани. Професиите в гейм индустрията, фотографията, операторското майсторство, режисурата, рекламния бизнес са обединени от изобразителното изкуство и умението да се изразяваш красиво.

Книгите от поредицата „Първи срещи с изкуството“ на издателство Фют показват образци на изобразителното изкуство в различни стилове и жанрове. Изключителното в тях е, че успяват да запознаят децата с великолепни произведения и същевременно им показват как могат сами да създадат такива. Учениците виждат, че доброто художествено произведение се състои от различни багри, форми, техники. Важна е различната гледна точка, смелостта на изразяване.

Децата обичат да рисуват, правят го с удоволствие и го комбинират с редица други дейности. В работата си се старая да правя междупредметни връзки, винаги когато ми се удаде възможност. Изобразителното изкуство се съчетава прекрасно с литература, музика, човекът и обществото, човекът и природата, технологии, компютърно моделиране. Когато децата се почувстват уверени и видят, че могат да рисуват, започват да творят. Разбира се, не всеки ще стане гримьор, художник или режисьор, но умението да изразиш себе си с рисунка, за мен е достатъчна мотивация да продължавам да показвам на учениците си каква е същността на изкуството.

Първият том от поредицата е посветен на човека, вторият на животните и тяхното място в творчеството на артистите. Всеки разтвор представя емблематично произведение от прочут творец и съдържа кратка и достъпна информация за него. Вълшебството започва, когато разгърнете разтвора.

Арчимболдо запознава децата с портрета, а вътрешният разтвор ги учи как може да се нарисува човек с отпечатъци от плодове и зеленчуци. Микеланджело ги среща със скулптурата и показва основните пропорции в човешкото тяло с помощта на чертички и линии. Едвард Мунк е представителят на експресионизма. Неговият „Вик“ тук обаче е щастлив. Децата се учат как да изразят емоциите си посредством ярки и наситени цветове. Густав Климт показва красотата на различните елементи, мотиви и текстури. Малките творци създават красиви картини като използват различни предмети от всекидневието си – виличка, сламка, гъба за миене на чинии, картон.

Във втория том децата изследват какво място заемат животните в изобразителното изкуство.

Първото произведение е изключително особения „Охлюв“ на Матис, който със сигурност ще провокира децата да творят. Той демонстрира как геометричните фигури, ярките цветове и умението да се забавляваш могат да създадат световно известна творба.

Александър Колдър пък представя своите „набръчкани животни“. Това са много симпатични хартиени фигури, които напомнят на кукли от театрална постановка и оригами едновременно. С малко предварителна подготовка и цветен картон децата могат да създадат свое забавно животинско представление. Жорж Брак показва литографията. С материали, които се срещат във всеки дом, се създават любопитни и нестандартни художествени отпечатъци.

Ешер е творецът, който показва колко красива може да бъде мозайката. Франц Марк е представителят на експресионистите, който рисува животните „отвътре“, внушавайки различни настроения и емоции. Един дакел показва какво е поп арт и кой е неговият най-известен представител. Те ще покажат как се създава модерно изкуство с ярка боя и картон.

Картините и произведенията на изобразителното изкуство, представени в тези две книги, са всемирно признати творби. Някои от тях ще се харесат, други – не. Трети ще предизвикат множество коментари. Именно за това е изкуството – то провокира, кара ни да чувстваме, да мислим. Неговата е роля е да покаже как всеки може да изрази себе си посредством цветове и форми.

Именно затова децата трябва да се срещат със световни образци на всяко изкуство. Това им дава възможност да видят света и да усетят различното в същността на хората. Това ги учи да бъдат по-умни, разбиращи и добри.