Прощални думи за дамата с котката

„Картинната книга е първата художествена галерия, която детето посещава.“ – това отбелязва чешката илюстраторка Квета Пацовска, когато говори за работата си. След 95 години в търсене на изящното, Пацовска ни завещава внушителна галерия от образи и голяма доза мъдрост, с която да продължим напред. Сбогуваме се с нея с текста на International Board on Books for Young People (IBBY), с чийто екип тя работи до самия си край.

Квета Пацовска, вдъхновение и пример за поколения художници на картинни книги по света, почина на 6. февруари 2023 г. Тя ни остави красиви илюстрации, плод на нейното игриво въображение, които са международно известни със своите геометрични форми и живи цветове. Сред тях, разбира се, е нашата обична „котка на IBBY“ (визията на IBBY, червена котка-флейтистка, чийто автор е Пацовска – бел.ред.).

Квета Пацовска е родена на 28. юли 1928 г. в Прага. Тя е творчески настроено дете, проявяващо любов към изкуствата от най-ранна възраст. През 1947 г. е приета в Академията за изкуства, архитектура и дизайн в своя град, където се обучава под ръководството на известния чешки модернист Емил Фила.

Квета е разнолик художник, създаващ не само живопис и графика, но и скулптури. В интервю за „Le Monde“ през 2014 г. тя споделя:

„Хората винаги ме питат дали съм илюстратор, художник или скулптор. В действителност тези три неща са едно и също… Аз създавам светове за обхождане.“

През 1961 г. тя започва да изработва книги с картинки за собствените си деца. Нейните творби обединяват художествената традиция на детската илюстрация с влияния от класически модернисти като Кандински, Клее и Миро. По думите на журито, което й присъжда наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ през 1992 г.: „Квета се движи в областта между свободното графично изкуство и илюстрацията. Тя рисува, сглобява колажи, прави всевъзможни неща. В ръцете й хартията се превръща в площадка за вълнуващи експерименти, свързващи изображение и текст.“

Квета е плодовит автор с над 60 публикувани заглавия, включително една неподражаема поредица от книги за числата, цветовете, формите и азбуката – настолни четива за най-малките читатели. При нея поетичната атмосфера и въображението се сливат в уникални произведения на изкуството.

„Всичко зависи от съотношението, пропорцията, ритъма, размера, количеството на цветовете и начина, по който ги подреждаме заедно. Това е като музика. Всеки отделен тон е красив сам по себе си и в определени комбинации създава нови измерения, хармонии, дисхармонии. Симфонии, опери. И книги за деца.”

В спомените ни тя завинаги ще остане свързана с IBBY и нашите мисли ще бъдат с нейното семейство и близки. Благодарим ти, Квета Пацовска, за твоята щедрост към нас и към всички деца по света.

Превод: Гергана Димитрова