Професиите през погледа на кучетата

Екипът ни следи с интерес заглавията, излизащи с логото на изд. „Точица“. Винаги забавни, на моменти философски, задължително с твърди корици и красиви илюстрации, тези книги успяват да събудят децата да мислят. В последното им издание на дневен ред са професиите, представени по симпатичен начин с помощта на кучета.

Авторката и художничка Анелия Пашова насочва погледа на читателя към 15 професии – някои традиционни, а други – вече позабравени от родителите и почти непознати за децата.

На 15-те разтвора ще откриете учителка, военен, астронавт, счетоводител, барман, куриер, часовникар, фотограф, стюардеса, готвач, та дори и уличен музикант. 

Породите кучета са подбрани внимателно, за да отговарят на характерните изисквания за професията и ако се вгледате, вероятно ще откриете прилика с персонажи, които срещате и по улиците или по телевизията.

Ценното на книгата са детайлните илюстрации, които много точно представят всяка професия и децата вероятно ще ви затрупат с въпроси или ще се зарадват да открият прилики с „живия живот“. Кратките изречения, описващи всяка професия стегнато и без излишен патос, събуждат любопитството и провокират размисли.

Докато четяхме книгата с Даниел в проект „Експериментът“, мисълта ми непрекъснато прескачаше към познати учители, счетоводители, към срещи с контрольори в градския транспорт или куриери и фризьори. Съжалих искрено, че не съм попадала на часовникар – мисля, че те са най-големите философи.

„Часовник можеш да си купиш, но време – не.“

Колкото до посланието в края на книгата да се осиновяват бездомни животни, подкрепям авторката и допълвам никой да не изоставя домашния си любимец на улицата. (Подобни теми винаги ме подсещат за книгата „Белият Бим, черното ухо“, изд. „Лабиринт“)

„Драги читатели, не купувайте животни! Осиновете си бездомен приятел – той ще ви подари топлината на сърцето си!“

Книгата е чудесен подарък както за децата, така и за представители на 15-те професии, които притежават чувство за хумор. А за капак ще ви предизвикам да познаете професията на господина на снимката: