Проект се бори с липсата на расово разнообразие в юношеската литература

Снимка: Getty Images

От Хари Потър до „Игрите на глада“, тийн-романите често са на върха на класациите за най-продавани книги. Но ако сме честни, книгите с цветнокожи главни герои все още се срещат твърде рядко по рафтовете на книжарници и библиотеки. За да променят негативните тенденции в САЩ, National Education Association Foundation, издателската къща Lee & Low Books и неправителствената организация First Book ще осигурят хиляди разнообразни книги за училища и ученици в общности с ниски доходи. Партньорството ще инвестира и в създаването на помощни материали за учителите, съобщават от TakePart.com. За да противодействат на липсата на расово разнообразие сред авторите, Lee & Low ще приемат ръкописи на непубликувани автори от различен произход, а един от тях ще бъде издаден.

„Това е уникален пример за това, което може да се получи, когато се обединят издатели, неправителствени организации и фондации, за да намерят ново решение на стари проблеми,” казва Хана Ерлих, директор Маркетинг и реклама в Lee & Low в писмо до TakePart.

Компанията, базирана в Ню Йорк, е най-големият издател на мултикултурни детски книги в САЩ и ще предостави 8 от заглавията си за кампанията.

Анализ на Cooperative Children’s Book Center към Madison School of Education на Университета на Уисконсин от 2015 година, показва липсата на расово разнообразие сред главните герои и авторите на детски книги. От 3200 детски книги, издадени от американски издатели, само 14% са за герои с различен цвят на кожата, а само 10% са написани от цветнокожи автори.

Липсата на расово разнообразие при книгите за деца е основна тема десетилетия наред. Изследване от 1990 година на професор Рудин Симс Бишъп в Университета на щата Охайо установява, че „децата имат нужда от книги-огледала, но и от книги-прозорци, т.е. книги, в които да видят себе си, но и такива, които да им служат като прозорец за добиване на различна перспектива”, пише Ерлих.

Децата с различен цвят на кожата „все още нямат достъп до добри книги-огледала. Книгите-огледала ни карат да се чувстваме забелязани, оценени, значими за обществото”, продължава Ерлих.

„Без тях учениците е по-малко вероятно да бъдат ангажирани с книги. Всъщност First Book правят проучване сред техните членове и 90% от респондентите посочват, че децата в техните програми биха били по-ентусиазирани читатели, ако имат достъп до книги с герои, истории, картинки, които отразяват техния живот и кварталите им.”

Книгите-прозорци са важни в разнообразната, глобална икономика.

„За да бъдат успешни в управляването на този свят, децата имат нужда да бъдат изложени на различни перспективи и култури още от ранна възраст. Това е нашата реалност”, казва още Ерлих.