Признанието към бащите идва с „Татко е винаги до мен“

Ролята на бащата в детската книга често се свежда до строгата фигура, която се кара на детето при извършена пакост. Понякога бащите отсъстват, макар децата да копнеят за тяхното присъствие у дома. Понякога са вкъщи, но ти се иска да отсъстват, за да не ставаш свидетел на жестокостта, на която са способни („Книгата на всички неща“, Хюс Кайер). Факт е, че грижовните, мили и внимателни татковци по-скоро липсват в сюжета на детските издания и грижата за детето е оставена на майката. 

Както жените се дразнят от остарелите схващания за мястото им в кухнята и при децата, така вероятно грижовните бащи недоволстват от ролята, отреждана им често от писателите. Именно тези татковци могат да си отдъхнат – украинската художничка SOOSH (Снежана Суш) ги овъзмездява за всички несправедливости с книгата си „Татко е винаги до мен“ (изд. „Таралеж“).

Изчистените акварелни образи на огромния баща и малкото момиченце предават силно и ясно посланията, че бащата може да е закрилник, приятел. С кратки изречения и живи илюстрации художничката рисува пред очите на читателя идеалния баща, който:

  • винаги намира време за мъничето си;

  • пази го от чудовищата под леглото;

  • не се вълнува, че може да стане за смях.

Стилът на написване на книгата донякъде ми напомни на Рин Ямамура и нейната „Азбука на любовта“, в която съвкупността от обикновени умения, действия, качества на любимия са онова, което те кара да го обичаш. Същото е и при персонажите на Суш – когато ги гледаш, виждаш обикновени и простички действия (да сплетеш косата на детето и да му завържеш връзките; да поиграеш с него на плажа или да го утешиш), осъществени в точния момент, които превръщат родителя в любящо и подкрепящо същество – необходимо и важно условие за отглеждане на щастливо дете.

„Татко е винаги до мен“ (изд. „Таралеж“) е красиво обяснение в обич от страна на детето към бащата. Книгата е отличен подарък за съвместно четене и с по-малките деца, но и с по-големите. Възможностите за разговори са много, а в семействата, в които грижовният татко липсва, децата вероятно ще се изправят пред предизвикателството да преодолеят яда си и да осъзнаят, че човек не може да си избира родителите, но може да не повтаря техните грешки.

Стратегия за решаване на проблемите в общуването между деца и възрастни е подаряването на подобни книги именно на бащи (и майки), изпитващи остра нужда от компас за ориентиране в сложния свят на родителството. За онези, които не осъзнават своята задача в отглеждането на децата, подгответе комплект от четива по родителство и непременно включете „Татко е винаги до мен“ (SOOSH, изд. „Таралеж“) и „Гривесто дете-коте“ (Етгар Керет, ИК „Жанет 45“) – две книги с различен подход към ролята на бащите, но с едно и също послание.

SOOSH (Снежана Суш) е украинска художничка, която твори от най-ранна възраст. Дебютната й книга „Татко е винаги до мен“ започва като серия от илюстрации, публикувани в профила й в Instagram, които светкавично покоряват сърцата на малки и големи по целия свят. През 2017 г. SOOSH подписва договор с Little Brown Book, а на 8 май 2018 г. книгата й получава своята световна премиера. 

Автор: Вал Стоева