Приятелството в „Паяжината на Шарлот“

Месеците и годините минават. Сезоните се сменят. Старите приятели си отиват, а на тяхно място идват нови… Това е кръговратът на живота. Дали обаче подобно щастие може да споходи животно в селскостопански двор и още повече прасе? Едва ли.

Уилбър е обречен още от раждането си като изтърсак сред пролетните прасета. Не желая да казвам каква би била съдбата му, ако малкото момиченце на семейство Арабъл – Фърн, не се застъпва за него. Както при всяко живо същество, всеотдайните грижи и любовта помагат на сладкото розово прасенце да порасне бързо. Но това означава, че трябва да се отдели от Фърн.

Младата стопанка продава любимеца си на чичо Хоумър – най-добрият възможен вариант, защото само така ще може да вижда любимеца си всеки ден. А Фърн това и прави – седи на мъничко столче до оградката на Уилбър и го наблюдава как расте ли, расте…

Животът на едно прасе, както се оказва, може да бъде мнооого скучен. И дори да си заобиколен от познати като гъските, кравите, овцете и плъха Темпълтън, пак можеш да се чувстваш ужасно самотен.

Приятелството дава сили за живот. То те кара да се чувстваш добре, защото знаеш, че има някой, на когото му пука за теб, който те обича и с когото можеш да си кажеш всичко. А когато си застрашен от огромна опасност, пак приятелят ще ти подаде…сребърна нишка от своята изящна паяжина.

Уилбър е щастливец. Не само защото Фърн го обича, но и защото има късмета да се запознае с Шарлот А. Каватика – невероятно умен паяк. Шарлот е много мъдра, освен това е страхотно добра приятелка. Тя показва на Уилбър нещата от живота, а когато зимата наближава и идва време за свински пържолки, именно на паяка хрумна най-гениалната идея как да помогне на прасенцето и по възможност – да го спаси от сигурната смърт.

Дали Уилбър оживя? Какво се случи с Шарлот и как малките паячета летят с парашути по света? Много въпроси ще намерят своя отговор в „Паяжината на Шарло“ (изд. Sky Print), която не случайно е сред стоте най-велики романа на всички времена. Авторът Елвин Брукс Уайт, написал и „Стюарт Литъл“ (знам, че сте гледали филмчето), е успял да сътвори една превъзходна история за смисъла на живота и за приятелството. История, любима на поколения деца, а може би скоро и на вас.

„Ти си мой приятел…Това само по себе си е нещо велико.“

Не пропускайте и отзива на Лора Филипова за книгата.