Принцеса Лилифее и сърничката Рике

Ако като мен обичате всичко, свързано с принцеси, няма как да сте пропуснали поредицата книжки за Принцеса Лилифее. Пропуснали сте? Бързо се поправете! А ако и вие сте малка принцеса или имате честта да живеета с такава, то „Принцеса Лилифее и сърничката Рике“ (изд. ФЮТ) е тъкмо книжката за вас. Не вярвате ли, просто отворете на страница първа, където има специално отделено място за надписване, гласящо: „Тази книжка принадлежи на принцеса… Бъди мила с книжката си!“ Видяхте ли? Книжка за истински принцеси!

Цяла нощ над замъка на принцеса Лилифее върлува страшна буря. Мишлетата Клара и Синди се гушват на топло и сигурно при принцесата, защото много ги е страх. Но не от бурята, а от призраците в замъка! За да бъде преодолян страхът, на следващия ден Лилифее и приятелите й отиват на обиколка във вълшебната градина около замъка. Представете си изненадата им, когато предполагаемият призрак се оказва малка, завързана в тревата пред къщата на вещицата Алба, сърничка на име Рике.

Оказва се, че вещицата е откраднала сърничката, отделяйки я от нейната майка. Лилифее и мишлетата са решени да помогнат на горското животинче, но за целта трябва да се споразумеят с вещицата, която всъщност изобщо не е чак толкова лоша. Просто от десет години не е спала дори миг, и като всеки от нас, когато не си е отспал добре, е кисела и раздразнителна. На вещицата Алба сърничката й е нужна само за да  вземе няколко косъма от червеното й кожухче за вълшебната си отвара. Червено кожухче ли? Правилно чухте – сърничката Рике е кафява на червени петна и най-много от всичко на света иска кожухчето й да бъде обикновено, на бели петна като на другите малки сърнички. Дали обаче това е възможно? И ще успее ли Рике да се върне обратно при майка си? Има един начин да разберете – да прочетете „Принцеса Лилифее и сърничката Рике“.

Основните теми, засегнати в книжката, са добрината и приятелството. Моника Финстербуш показва също, че и не чак толкова добрите дела могат да бъдат поправени, а добрите винаги се възнаграждават. А покрай това децата научават и полезни факти, свързани с грижата за природата и животните.

Всички книжки от поредицата за принцеса Лилифее са квадратни и с твърди корици. Илюстрациите на Моника Финстербуш, автор и илюстратор, са богати и изключително красиви, а всяка една страница е допълнително украсена с брокат. Буквите са достатъчно големи и редовете са с достатъчно голямо разстояние един от друг, за да не натоварват излишно малките очички. Когато прочетете книжката „Принцеса Лилифее и сърничката Рике“ докрай, ще намерите подарък фибичка, закачена от вътрешната страна на задната корица.

Ако сте харесали книжката за „Принцеса Лилифее и сърничката Рике“, прочетете и „Принцеса Лилифее и омагьосаният цирк” от същата поредица, където ще разберете защо Лилифее не обича да ходи в Омагьосаната гора и трябва ли да се има доверие на директора Ръмбъл Дъмбъл.

Автор: Рада Тилкова