Приключи националният конкурс за детска рисунка, посветен на Деня на Буккросинг

knigi-pateshestvenici-final
Цветелина Калоянова Иванова, I място.

Идеята на пътуващите книги вдъхнови ученици от цялата страна да се включат в националния конкурс за детска рисунка, организиран от сайта “Аз чета” и НЧ “Читалище.то-2014г.” по случай Международния ден на Буккросинг – 21 април. Темата на конкурса беше “Книги пътешественици”, а малките художници имаха пълна свобода по отношение на техниката и материалите за рисуване.

Бяха получени близо 200 рисунки на деца от София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Ловеч, Монтана, Батак, Карнобат, Попово, Дулово, с. Вокил, с. Царацово, с. Езерче, с. Соколаре. Най-активни се оказаха учениците от Карнобат, които изпратиха над 80 рисунки. След тях се нареждат учениците от Пловдив с 30 рисунки.

“Щастливи сме, че толкова много деца се включиха в първия ни конкурс за детска рисунка. Бяхме впечатлени от фантазията им и оригинално представената идея на пътуващите книги. Благодарим на всички родители и учители, които помогнаха чудесните творби да стигнат до нас!”, сподели Милена Златарова, редактор в сайта “Аз чета” и член на журито на конкурса.

Журито присъди общо 18 награди – трима победители, четири специални и единадесет поощрителни награди. Пълният списък на наградените участници можете да намерите на сайта „Аз чета“. Те ще получат книги, предоставени от издателствата Софтпрес, Милениум, Фют и “ Бяла лодка“.

Конкурсът “ Книги-пътешественици” се проведе в партньорство с Българската библиотечно-информационна асоциация(ББИА) и Асоциация Родители. Медиен партньор – Detskiknigi.com.

Можете да научите повече за световното литературно движение Буккросинг в специалната рубрика на сайта „Аз чета“. Прочетете и за Буккросинг – инициативата „Пътуващи сандъчета“ на Българската библиотечно-информационна асоциация и сайта „Детски книги“.