Приказните герои оживяват в изложба за Деня на детето

Велиана Симеонова е създател на блога за деца и родители „Двама с мама“. Привлечена от изкуството от най-ранна възраст, тя участва в редица колективни изложби, в които представя разнообразните си произведения. След успеха на първата й самостоятелна изложба, „Приказни герои от близо и далеч“, следва дългоочакваното продължение на приказната серия. В започнатия проект оживяват още от най-интересните образи от българската и чуждестранната детска литература.

Много са начините да изведем книжните си приятели от техния дом между страниците – да си направим салата от приказки, да разиграем камишибай театър, да разкрасим публичните пространства със сцени от познати истории. Велиана Симеонова избира да пресътвори любимите на децата персонажи в деликатни хартиени миниатюри. Ян Бибиян и дяволчето Фют, Палечка, Питър Пан, Малкият принц, Снежната кралица – това са само част от фигурите, които ще гостуват на столичната галерия „Лампион“ на 1. юни. Някои от тях ще пристигнат от далечните страни, където са осиновени, други ще дебютират пред потенциалните си почитатели.

„По време на първата ми изложба най-много ме впечатлиха погледите на родителите. Наблюдавах как в очите им се появяваше една замечтаност, сякаш се пренасяха отново в детството си и се докосваха до вълшебството на приказките, които са ги развълнували като малки.“, споделя Велиана.

В чест на всички малки и пораснали деца, изложбата ще бъде открита в Деня на детето. Отбилите се на ул. „Кракра“ 2А в 18:00 ч. ще имат възможността да се превъплътят в обичаните от тях герои с помощта на различни маски и аксесоари. Входът за събитието е свободен, а приятното прекарване – гарантирано.

Повече информация за проекта ще намерите на неговата Facebook страница.

Снимки на корицата и в статията: личен архив на В. Симеонова