Приказки за безстрашни момичета

„Приказки за безстрашни момичета“ (изд. Хермес) е в духа на вълната от книги, отбелязали 100-годишнината от получаването на избирателно право от жените във Великобритания през 1918 г. Всички те се опитват, чрез разкази за живота и постиженията на повече или по-малко известни жени, да дадат признание на техния принос в обществото и да вдъхновят момичетата да не си поставят ограничения и да преследват мечтите си.

Анита Ганери стъпва на същата идея, но се обръща към митовете и приказките на различни народи. В резултат на нейната адаптация жените стават главни героини, от чиито умения, усилия, смелост, съобразителност и упорство зависи изходът от затрудненията.

В тези приказки момичетата и жените не са просто награда за най-смелия и находчив момък, а независими личности, които сами решават как да извървят житейския си път.

Измежду 15-те приказки ще срещнете такива, които са ви познати, като например историята за умната и смела Маря Моревна и злия Кашчей Безсмъртни. Повечето обаче са приятно екзотични, особено тези от Африка, Перу, Канада, Китай, Индия и Япония.

В тях се подвизават красиви и храбри принцеси, превъзходни воини и стрелци, изкусни вълшебници или просто решителни жени и момичета. Приказките ще ви отведат на дъното на океана, на остров насред морето, до вълшебно езеро, което докосва небето на края на света, на брега на река Нигер и къде ли още не.

Ще се впуснете в очаквани приключения, но малките, пък и големите, читатели вероятно ще останат изненадани, че момичетата от тези приказки понякога отхвърлят брака и избират попрището на изследователи и приключенци. Други пък се осмеляват да противоречат на родителите си и да имат вяра в собствените си сили. Казано с думите на Имани от „Принцеса Имани и вълшебното ветрило“:

„Не, татко, бих искала сама да намеря пътя си в живота.“

Не бива да оставате с впечатлението, че героините в тези приказки отхвърлят любовта и семейството за сметка на личните си цели. В „Приказки за безстрашни момичета“ любовта неизменно присъства. В някои от тях я откриваме като любов между девойка и младеж („Брадаманте и нейният изумителен летящ кон“, „Аталанта, бързоногата ловджийка“, „Принцеса Имани и вълшебното ветрило“).

В други е любовта на майка към децата й (Унанана и слонът“), на дъщеря към баща й („Изумителните приключения на Токойо“, „Как Мизилка надхитри султана и спаси баща си“) или пък към семейството („Нана Мириам и ужасният хипопотам“, „Фън Мин – глава на семейство“, „Сумак и вълшебното езеро“, „Как малката Моли Упи надхитри великана“). Необичайното е, че тези приказни момичета искат да имат право на глас в любовта.

Книгата е най-подходяща за деца между 6 и 10 години, а красивото луксозно издание с твърди корици, плътна хартия и впечатляващи пълноцветни илюстрации на Хуа Лей е отличен подарък за всяко момиче. Приказките могат да бъдат четени самостоятелно, но ще е още по-хубаво, ако ги четете и обсъждате със своето безстрашно момиче.

Сборникът е особено подходящ и за дискусии в читателски клубове, където към момичешката гледна точка ще може да се прибави и тази на момчетата.

Купете книгата от Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.