Приказен куфар пътува из видинските детски градини

Библиотекарите в Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“, Видин, отдавна са ни направили печатление с активната си работа с децата от града. Особено атрактивен и интересен ни се стори техният пътуващ приказен куфар, за който разказва Адрияна Цветкова, завеждащ Детския отдел на библиотеката.

В края на 2014 г. Регионална библиотека “Михалаки Георгиев” започна нова инициатива, насочена към най-малките потребители – децата от детските градини. Идеята бе инспирирана от станалите напоследък много популярни приказни сандъчета. Тъй като броят на желаещите библиотеки да получат такова сандъче е значителен и се чака по няколко месеца, екипът на библиотеката реши да създаде свое такова. Впоследствие доразвихме идеята и решихме да поставим книжките в куфар, нали щяха да „пътуват”.

Облепихме куфара с илюстрации на любими и познати приказни герои. Поставихме в него 36 книжки с приказки, гатанки и стихотворения, подбрани от библиотечните специалисти от Детски отдел, които съобразиха своя избор изцяло с възрастовата група на децата. Шест от книжките са на английски език. Не се затруднихме с избора на име. То дойде естествено – нарекохме го „Пътуващ приказен куфар”.  Направихме график за престоя на малката пътуваща библиотека във всяка детска градина (за сега на територията на общината), където куфара престоява две седмици. Измислихме и специален ритуал за предаването на приказния куфар на малчуганите.

Накратко първата им среща с книжките в куфара започва с кратък разказ за библиотеката и пъстрите книжки, които са събрани в нея. След това е ред на играта „Библиотека” – няколко от децата стават библиотекари, останалите са читатели, а приказният куфар е тяхната библиотека. Читателите могат да вземат по една книжка от библиотекарите, да я разгледат и почетат от нея, а когато ѝ се наситят трябва да я върнат в библиотеката, на библиотекарите. Посредством играта децата научават за библиотеката, правилата в нея, за вниманието към книгата и, разбира се, за приятните емоции, които носи тя.

Пътешествието на „Пътуващия приказен куфар” започна на 7 ноември 2014 г. Той продължава своето пътешествие (вече е в четвърта детска градина), децата го приемат с искрен интерес и ентусиазъм, в което може да се убедите от отзивите на директорите на детските градини, в които приказния куфар е „гостувал”.

Директорът на ЦДГ „Арабела”, Д. Стаменова, разказва:

„В един обикновен зимен ден в подготвителна група „Ян Бибиян“ на Детска градина “Арабела“ се случи нещо необикновено. В занималнята влезе усмихната пътничка с цветен куфар, облепен с илюстрации от детски книжки. Децата веднага разпознаха любимата Червена шапчица, Франклин, Косе Босе и още приказни герои. Въодушевиха се, когато разбраха, че чудния куфар е пълен с колекция от детски книжки, които ще гостуват в детската градина от 12 до 23 януари 2015 година. Разказът за дейността на библиотеката и играта „Библиотекари и читатели“ ги заинтригува и провокира тяхното любопитство.  В продължение на две седмици децата играеха на „библиотека” – заемаха книги, „четяха“ ги, говореха помежду си за отношението към книгите и за чудния свят, който откриват. Разговорът „За книгите“ стана ежедневна тема сред  децата. Участници в играта „Библиотека” станаха и децата от останалите групи. Те всеки ден влизаха в ролята на „читатели”, вземаха книги, внимателно ги разглеждаха и „четяха”, след това ги връщаха на „библиотекарите” от пътуващата библиотека.

Детска градина „Арабела” се включи в инициативата на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев”, Видин и подкрепя успешното й реализиране. Инициативата осигури допълнителни материали за децата в търсене на информация и нови знания, подкрепи формирането на уважение и отношение към книгата.  Децата усвоиха практически знания за библиотека, стимулирано бе социалното им поведение.”

Р. Лозанова, директор на ЦДГ „Васил Левски” пък споделя:

„Интересът на децата бе провокиран по нетрадиционен начин. От стария куфар, облепен с весели картинки се показаха богато илюстровани и провокиращи детското мислене книжки. Особено големи бяха емоциите на децата от 3-та и подготвителна група. Учителките ги запознаха със съдържанието на книжките, обсъждаха ги с тях. Заниманията бяха емоционални, много интересни, изпълнени с въпроси.”

З. Георгиева, директор на ЦДГ „Детелина” добавя:

„…Благодарим за възможността, чрез пътуващия куфар да събудим интерес у малките възпитаници към книгата.”

Следете за още добри практики за развитие на детското четене от учителите и библиотекарите в раздел “Добри практики” в “Зона родители”. Ако и вие искате да ни разкажете интересни практики за насърчаване на четенето от вашата библиотека или училище, не се колебайте да ни пишете на мейл editors@detskiknigi.com.

Снимки в статията и на корицата: БНР Видин