Приятелят на Дядо Коледа

Мария Пеева, по-известна като Мама Нинджа, вече има зад гърба си книга за възрастни („Писмо до сестра ми“, в съавторство с Люси Рикспуун, изд. „Софтпрес“). Съвсем очаквано бе талантът й да се насочи и към изданията за деца, предвид четиримата синове, снахата и внучето, с които е заобиколена. „Приятелят на Дядо Коледа“ (изд. „Ай Пи Медия“) бележи дебюта й в света на детските книги.

Алекс е обикновено хлапе, което си мечтае за куче. Той усилено пише писма на Дядо Коледа с надежда желанието му да се сбъдне. Най-напред писмата са съвсем кратки и пълни с грешки, но с всяка година стават все по-дълги, добре написани и… без отговор.

Алекс пробва различни стратегии в убеждаването на Дядо Коледа: моли любезно, напомня за предишни несполучливи подаръци, но мечтаното кученце продължава да липсва в дома му. Затова момченцето решава: повече няма да пише писма!

През лятото в България се прибира чичото на Алекс, който живее в далечна Канада. Момченцето му доверява тайната си за неуспешната кореспонденция с Дядо Коледа. Когато разглеждат стари семейни снимки, Алекс вижда снимка на баща си и чичо си, които стоят с едно куче до своя баща. Дядото, когото Алекс не познава, защото излязъл една сутрин от дома и не се завърнал повече.

Мъдрата майка на Алекс му разказва за вълшебната страна, в която живеят елфите и други чудни създания. Там е и дядото на Алекс. А, както се оказва, явно там живее и Дядо Коледа. Защо? Финалът е радостен за децата и изключително трогателен за възрастните, но ще оставя на вас да откриете отговора сами!

„Приятелят на Дядо Коледа“ е история за семейството, значението на обещанията и магията, която понякога има нужда от помощ, за да приеме формата, в която ни е необходима. Силно автобиографична, тя вълнува не само малките, но и порасналите деца.

В наближаващите дни до Коледа, когато светът празнува, хубаво е да си спомняме и за онези, отдавна липсващи между нас, благодарение на които сме се превърнали в хората, които сме.

Книгата прочетохме с 5-годишния Даниел в проект „Експериментът“. Въпреки интереса му да проследи историята докрай, текстът му се стори твърде дълъг и се наложи да изберем място, от което да продължим следващата вечер. Но пък въпросите му бяха безброй, както и разсъжденията. Тъй като сме гордо притежавани от куче, той не успя да усети докрай преживелиците на главния герой Алекс, но ако детето ви всяка година пише писма с молба за домашен любимец, историята ще го трогне силно. Аз си поплаках в края на историята, а пък малкият слушател, който се опитва да срича, с гордост прочете сам името „Рекси“, изписано на нашийника на пухкавото кученце от корицата.

Ако трябва да обобщя бурята от емоции, която се завихри у дома около „Приятелят на Дядо Коледа“, книгата е подходяща за деца над 6 години и за онези, които носят в сърцето си образите на обичани близки. Мария Пеева е сътворила история, която хем трогва до сълзи, хем пръска щастие с шепи – точно както подобава на наближаващите празници. Характерното й чувство за хумор се усеща и в историята – предимно като коментари за реакциите на възрастните:

„Големите имат този проблем от време на време. Децата им споделят нещо толкова важно и сериозно, а те си мислят, че се шегуват. А друг път вземеш, че се помайтапиш с тях за някоя дреболия, пък те ти повярват и се притеснят ужасно! Как изобщо да говориш с тях, така че да те разберат?“

За онези, които не вярват в магията на Коледа, авторката е поместила в края на книгата си прочутата статия от в. „Сън“, а за малките мечтатели е оставила лист за писмо до Дядо Коледа, който може да бъде отрязан по пунктира и да бъде изпратен с помощта на… мама.

Акварелните илюстрации са на Клементина Манчева. 

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и ревюираме книги за Вас.