Представят „Училище за словесни магии: Валери Петров“ в 4 онлайн работилници

Фестивалът Пловдив чете за втора поредна година е партньор на Британски съвет България в работата по проекта Училище за словесни магии. Тяхната нова идея е посветена на Валери Петров и ще бъде представена на 9 ноември (понеделник) от 15 часа чрез онлайн работилница за идеи за занимания с деца.

Ще бъдат представени ресурси за насърчаване на четенето и писането чрез интерактивни, забавни и вдъхновяващи дейности с деца от 1 до 7 клас. В основата на пособията са материали, които съдържат доказан и работещ опит от Обединеното кралство, доразработени и адаптирани около творчеството на Валери Петров.
Пособието предоставя рамка, която може да се използва дълготрайно в бъдеще и ще бъде достъпно онлайн. Материалите от него могат лесно да се адаптират и обновяват според целите на заниманията с деца, интересите на кръжоци, семинари в библиотеки или промените в учебната програма.
Работилницата е подходяща за учители, студенти, експерти в областта на училището, литературата и неформалното образование. Те могат да изберат една от четири виртуални срещи като попълнят следния формуляр https://forms.gle/ZYfLwLo5JVPGGDjg6 или потвърдят на имейл: krassimira.tantcheva@britishcouncil.bg. Виртуалните работилници ще се проведат в платформата Teams.
Датите са:
15:00 – 16:00 ч., 9 ноември
линк за включване – онлайн платформа Teams: https://bit.ly/3jUG5Q2
16:00 – 17:00 ч., 16 ноември
15:00 – 16:00 ч., 23 ноември
16:00 – 17:00 ч., 24 ноември
По време на работилниците:
    • Авторката Мария Донева ще представи концепцията и примерни подходи за работата с деца чрез пособието Училище за словесни магии: Валери Петров.
    • Учители от Пловдив ще разкажат как вече ползват някои идеи от помагалата – Мария  Петрова и Калинка Русалова.
    • Ще бъде представено пособието с насоки и препоръки за работа в училищна среда, библиотеки, кръжоци или семейството
    • Ще има дискусия как може да се подобри формата на пособията, така че да са още по-удобни за ползване.
Модератор ще бъде Яна Генова, директор на фондация „Следваща страница“.
Заниманията са подходящи за работа с деца от две възрастови групи: от 1 до 4 клас и от 5 до 7 клас.
„Помагало за творческо писане в училище: Словесни магии“ по инициатива на Британски съвет, е проект по програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.