Пръц-прахът на доктор Проктор

Днес Ю Несбьо празнува рожден ден. Освен световноизвестен автор на криминални романи, той е автор и на щура четирилогия за деца. Нека отблежим празника, като си припомним как започна всичко за доктор Проктор, Лисе и Бюле.

Какво ли не правят родителите по молба на децата си! Световноизвестният норвежки автор на криминални романи Ю Несбьо явно не е устоял на молбите на дъщеря си да й разкаже забавна история по време на семейната вечеря. Резултатът е романът за деца „Пръц-прахът на доктор Проктор”.

Той е увлекателен разказ за приключението, което започва една слънчева майска сутрин на улица „Оръдейна” в Осло. При забъркването на историята Несбьо е използвал първокачествени съставки:

  • ексцентричен, гениален и непризнат изобретател (д-р Проктор),
  • единствено по рода си необикновено дребно, самоуверено и рижо момченце, което свири на тромпет (Бюле),
  • сериозно и умно момиченце с винаги отлични идеи (Лисе),
  • нагъл и непочтен богаташ (г-н Тране) със синове побойници (близнаците Трюлс и Трюм Тране – звучи като скороговорка, нали?)
  • щедра доза животни, които ви се иска да не бяха се раждали – чудовищната змия Ана Конда, монголския воден плъх Атила

Наближава националният празник на Норвегия, 17 май, и Лисе се запознава с новия си съсед Бюле. После двамата се сприятеляват със странния съсед доктор Проктор, който от години работи върху най-различни химически смеси, но все не успява да получи вещество, което да може да продава. В този момент той привършва работата върху пръц-прах.

Пръц-прахът е точно каквото си мислите – смес, която предизвиква произвеждането на пръцня, чиято мощност зависи от това дали сте изпили лъжичка от обикновения пръц-прах или от този за пръцконавти. Бляк!Oops Всъщност е доста забавно, а и при използването на пръц-праха ги няма обичайните неприятни миризми.

Пръц-прахът веднага става обект на детските желания и първата разпродажба, която Лисе, Бюле и д-р Проктор организират, има невероятен успех сред децата от квартала. За съжаление той привлича и близнаците Тране и алчния им баща, който праща учения и Бюле в Мъртвешката тъмница и организира кражбата на всичкия пръц-прах от мазето на д-р Проктор.

Макар и разделени, Лисе, Бюле и доктор Проктор трябва да използват всичките си сили, смелост, находчивост и знания, за да спасят изобретението от лапите на г-н Тране.

Истина е, че интригата в книгата се завърта около продукт на ръба на благоприличието, но пък няма какво да се преструваме – децата винаги са очаровани от възможността да участват в някоя и друга непочтителна дейност.

„Пръц-прахът на доктор Проктор” е отлично начало на детска поредица със скандинавски вкус. Пък и не виждам как бих могла да не харесам книга, в която героите час по час ядат най-малко половинметрови карамелени пудинги.Big Smile

Честно казано няма да се разсърдя на г-н Несбьо, ако реши да отделя по-малко време на прочутите си криминални романи, а повече на Бюле, Лисе и доктор Проктор. Авторът вече е написал 4 книги за доктор Проктор и неговите малки помощници, които благодарение на издателство ЕМАС са достъпни на български. Последната част от четирилогията дори е номинирана в наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ 2017 и ако сте харесали откачените герои на Ю Несбьо, можете да гласувате за нея.

Автор: Лора Филипова