Познай героя: ден 7 – госпожица Снорк

“Познай героя” е рубрика, организирана съвместно от “Детски книги” и изд. Дамян Яков в рамките на “Месец на МУМИНТРОЛИТЕ”.

В продължение на 30 дни (от 1. до 30. ноември) ще ви предизвикваме да познаете героя от книгите на Туве Янсон, показвайки ви картинка с неговия облик. Вашата задача е да оставите коментар под статията с името на героя до 20.00 часа. Познаете ли, ние автоматично ще добавяме името ви в цилиндъра на магьосника, от който всяка седмица един от позналите някой от героите, ще печели книжна награда, осигурена от изд. Дамян Яков. Колкото повече герои познаете, толкова по-голям е и шансът ви да си спечелите награда.

 Познайте кой е героят на снимката:

Госпожица Снорк е приятелка на Муминтрол, а също и негова любима. Двамата много се харесват и обичат да се разхождат заедно. Госпожица Снорк е весела и енергична особа, въпреки че навикът й да променя мнението си понякога може да е доста дразнещ за останалите.

Госпожица Снорк е мечтател и често си представя как би изглеждал нейният възлюбен принц. Освен това е леко суетна и склонна към флиртове, но може и да бъде изключително находчива, ако е притисната от обстоятелствата. В книгата „Кометата идва“, госпожица Снорк намира начин да се отърве от октопода, заплашващ Муминтрол.

Тя не е точно муминтрол, а снорк – специфичен вид, леко различаващ се от мумините. Една от специалните черти на снорковете е склонността им да променят цвета си в зависимост от своето настроение. Лесно ще разпознаете дали госпожица Снорк е разстроена – тогава тя се оцветява в бледозелено!

Госпожица Снорк притежава бретон, който реши с огромно усърдие. Тя притежава и златна верижка за глезен. Първата й поява в поредицата за муминтролите е в книгата „Кометата идва“, а след това се появява в почти всички други произведения за странните същества.