Познай героя: ден 6 – Сниф

“Познай героя” е рубрика, организирана съвместно от “Детски книги” и изд. Дамян Яков в рамките на “Месец на МУМИНТРОЛИТЕ”.

В продължение на 30 дни (от 1. до 30. ноември) ще ви предизвикваме да познаете героя от книгите на Туве Янсон, показвайки ви картинка с неговия облик. Вашата задача е да оставите коментар под статията с името на героя до 20.00 часа. Познаете ли, ние автоматично ще добавяме името ви в цилиндъра на магьосника, от който всяка седмица един от позналите някой от героите, ще печели книжна награда, осигурена от изд. Дамян Яков. Колкото повече герои познаете, толкова по-голям е и шансът ви да си спечелите награда.

 Познайте кой е героят на снимката:

Сниф не е муминтрол, но живее в муминската къща също като малката Мю. Въпреки, че е жаден да се включва във всичко, с което се захванат муминтролите, плашливостта му издава, че няма да предприеме нищо опасно. Сниф е добър по природа, а понякога и доста страхлив.

Той обича всички ценни вещи и става особено възбуден, когато се натъкне на някоя такава. Светещите, блестящи предмети пък го пленяват най-много. Той прави доста планове да забогатее, въпреки че те не се радват на особен успех. Но да притежава разни неща е от изключителна важност за Сниф. Освен това, той си пада и чревоугодник!

Много от обитателите на Муминската долина не могат да живеят без морето, но Сниф толкова силно се страхува от водата, че дори не смее да пристъпи на кея. Той обича да изследва нови неща с останалите, но скоро се уморява и винаги е първият в групата, който желае да се откаже. Сниф си пада малко егоист, мързеливичък е и лесно се отегчава, затова не го карат да се включва в нещо за дълго време.

По някаква случайност Сниф попада в муминската къща: родителите му – Пърхалчето и Кротенцето – го изгубват, когато е съвсем мъничък, а Муминтрол и мама Муминка го откриват, докато търсят татко Мумин, който е изчезнал. Тогава майката и синът вземат Сниф със себе си, за да живее при тях.

Лесно ще разпознаете Сниф по големите му, стърчащи уши и дългата опашка.