Познай героя: ден 5 – Снусмумрик

“Познай героя” е рубрика, организирана съвместно от “Детски книги” и изд. Дамян Яков в рамките на “Месец на МУМИНТРОЛИТЕ”.

В продължение на 30 дни (от 1. до 30. ноември) ще ви предизвикваме да познаете героя от книгите на Туве Янсон, показвайки ви картинка с неговия облик. Вашата задача е да оставите коментар под статията с името на героя до 20.00 часа. Познаете ли, ние автоматично ще добавяме името ви в цилиндъра на магьосника, от който всяка седмица един от позналите някой от героите, ще печели книжна награда, осигурена от изд. Дамян Яков. Колкото повече герои познаете, толкова по-голям е и шансът ви да си спечелите награда.

 Познайте кой е героят на снимката:

Снусмумрик е философ – бродяга, който скита по света, ловейки риба и свирейки на своята хармоника. Той носи всичко необходимо в раницата си, вярвайки, че прекалено многото притежания правят живота твърде сложен.

Снусмумрик е безгрижен и весел, а и харесва да размишлява за нещата. Той винаги идва и си отива, когато пожелае. Има доста почитатели в Муминската долина, особено сред по-малките и по-стеснителни обитатели. Муминтрол е най-добрият му приятел, а малката Мю му е полусестра.

Снусмумрик посреща всяко ново същество и събитие с любопитство и отворено сърце. Харесва му да прекарва времето си в Муминската долина с муминтролите, но през ноември той винаги се отправя на юг за зимата, завръщайки се в Муминската долина отново през пролетта.

Загадъчният Снусмумрик не избягва компанията на другите, но предпочита да пътешества сам. По време на пътешествията си, той изследва нови места и пробва късмета си в риболова. Снусмумрик обича да се шляе през нощта и особено на лунна светлина. Той никога не пита за имената на местата, които посещава, а просто се наслаждава на пътуването.

Винаги носи тъмнозелена широкопола шапка и старо опърпано палто в същия цвят. И никога, ама никога не поставяйте табелки с имена в присъствието на Снусмумрик. Ненавижда ги!

Прочетете повече и за останалите герои Муминтрол, мама Муминка, татко Мумин и малката Мю, а утре не пропускайте да се включите в конкурса ни с новия герой на деня!