Познай героя: ден 2 – мама Муминка

Здравейте!

Както сигурно сте чули, вчера поставихме началото на “Месец на МУМИНТРОЛИТЕ” – кампания, организирана съвместно с изд. Дамян Яков.

Освен другите интересни неща, които замисляме, решихме да ви предизвикаме в играта “Познай героя”!

Как? Следете всеки ден предизвикателствата ни и се опитвайте да познаете героя от книгите за муминтролите. Оставяйте предположенията си като коментари под публикацията и помнете – колкото повече верни отговори давате, толкова по-голям е шансът ви да грабнете книжна награда, осигурена от изд. “Дамян Яков”.

Наградите… Всяка седмица ние ще изтегляме името на един от всички, дали верни отговори за всеки герой на деня. Така, ако например познаете и седемте седмични героя, името ви ще фигурира цели седем пъти в цилиндъра на магьосника, от който ще изтегляме имената на печелившите. А всяка седмица – нова книжна награда за един от вас.

Отговорите… Сутрин ще виждате новия ни герой предизвикателство и ще имате точно 12 часа да дадете верен отговор под публикацията. След изтичането на времето за коментари, ние ще разкриваме пред вас самоличността на избраното същество, както и любопитна информация, свързана с него. Ще имате ли нужда от нея? Времето ще покаже!

Познайте кой е героят на снимката:

Мама Муминка е спокойна и съсредоточена майка, която никога не позволява на дреболиите да лазят по нервите й. Нейна е грижата муминската къща да бъде винаги безопасно място, изпълнено с обич – както за семейството й, така и за гостите.

Мама Муминка напътства домашните си толкова умело, че те рядко разбират как биват наставлявани. Тя желае всички да са щастливи и цени индивидуалността на всеки, но ще се намеси без колебание, ако някой се държи лошо с друг. Глупостите на останалите не я безпокоят, защото тя вярва, че хората учат много от собствените си грешки.

Никой не се чувства нещастен в компанията на мама Муминка: тя винаги е готова да помогне и да предложи утеха. Жителите на Муминската долина й вярват, тъй като мама Муминка пази тайните им най-съвестно. Когато някой се появи на прага на муминската къща, мама желае да узнае кога е рожденият му ден. А на рождения си ден момчетата и момичетата имат правото да изберат десерта, който най-много биха желали да получат.

Благодарение на мама Муминка всичко в домакинството върви като по мед и масло. Тя открива решения и в най-трудните ситуации и открива положителното в най-черните краски. Когато татко Мумин счупи някоя чиния, мама Муминка казва: „Щастлива съм, че е счупена, защото беше непоносимо грозна“. А когато пожелае да остане самичка, мама излиза навън да събира мидени черупки или да дялка лодки.

Мама Муминка носи престилка и дамска чанта. Животът й се обръща на 360 градуса, когато изгубва чантата си, съдържаща всички видове важни неща, евентуално необходими в случай на спешност, като въже, прахчета за стомашно неразположение и бонбони (виж в книгата “Цилиндъра на магьосника”). Когато чантата й се намира, тя организира огромно празненство, изпълнено с речи и фойерверки.

Браво на онези от вас, които се досетиха за верния отговор! Не пропускайте да изпитате знанията си и утре, защото наградите ви зоват!!!