Познай героя: ден 1 – Муминтрол

Скъпи малки приятелчета,

започва един от най-вълнуващите месеци в сайта “Детски книги” – месецът на МУМИНТРОЛИТЕ, организиран съвместно с изд. “Дамян Яков”.

Някои от вас може и да познават странните на вид същества, а други – тепърва да се запознаят с тях. При всички случаи ние ви предизвикваме да проверите знанията си, да научите нови любопитни факти за героите на Туве Янсон и… ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ!

Как? Следете всеки ден предизвикателствата ни и се опитвайте да познаете героя от книгите за муминтролите. Оставяйте предположенията си като коментари под публикацията и помнете – колкото повече верни отговори давате, толкова по-голям е шансът ви да грабнете книжна награда, осигурена от изд. “Дамян Яков”.

Наградите… Всяка седмица ние ще изтегляме името на един от всички, дали верни отговори за всеки герой на деня. Така, ако например познаете и седемте седмични героя, името ви ще фигурира цели седем пъти в цилиндъра на магьосника, от който ще изтегляме имената на печелившите. А всяка седмица – нова книжна награда за един от вас.

Отговорите… Сутрин ще виждате новия ни герой предизвикателство и ще имате точно 12 часа да дадете верен отговор под публикацията. След изтичането на времето за коментари, ние ще разкриваме пред вас самоличността на избраното същество, както и любопитна информация, свързана с него. Ще имате ли нужда от нея? Времето ще покаже!

И така, стига приказки! Нека поставим началото на специалния месец на МУМИНТРОЛИТЕ…

Познайте кой е героят на снимката:

 На всички онези, които познаха, изпращаме едно пухкаво и огромно Б-Р-А-В-О!!! А за останалите…

Запознахте ли се вече с Муминтрол?

Той е дружелюбен сладур, заинтересован от всичко, което види. Светът е пълен с любопитни неща за изследване, но Муминтрол най-много от всичко обича да събира камъни и миди. Също така той обича морето, както и цялото муминско семейство.

Много личности идват и си отиват от муминската къща, а Муминтрол винаги се радва да прекара време с приятелите си. Той вярва безрезервно в тях и става притеснен, ако някой е нещастен. Самият той е доста чувствителен, но не и злопаметен.

Муминтрол смята Муминската долина за най-безопасното и интересно място в целия свят. Тъкмо затова е толкова любопитен и смел – защото може да изпълни желанието си да разбира странните неща и шантавите същества, без да се налага да се страхува от тях. Единственото нещо, което кара Муминтрол да се чувства наистина зле е, когато е оставен самичък.

Муминтрол е мечтател и мислител, а бродягата Снусмумрик е негов най-добър приятел. Всеки ноември, когато Снусмумрик се отправя на юг за зимата, той оставя на Муминтрол специално писмо, в което обещава да се завърне в Муминската долина в първия ден от пролетта.

Муминтрол обича мама Муминка и семейството си най-много от всичко. Няма проблем, който мама Муминка да не е в състояние да разреши. А когато татко Мумин измисли добро извинение за приключение, Муминтрол винаги е нетърпелив да поемат напред. Когато госпожица Снорк му става приятелка, той научава, че любовта понякога те кара да се чувстваш горестен и дори откровено тъжен.

Срещаме Муминтрол още в първата книжка на Туве Янсон – „Малките тролове и голямото наводнение“. Той не се превръща във възрастен герой с развитието на поредицата за муминтролите, но доста израства в книгата „Омагьосаната зима“.

Лесно ще разпознаете Муминтрол: просто потърсете закръгленото му и пухкаво тяло и туфата с косми на върха на опашката му. А колкото до останалото, всички муминтроли имат големи очи и малки уши.

Не пропускайте да се включите в предизвикателството ни “Познай героя” и утре! Sweet Kiss