Поредица от злополучия: Нещастното начало

В детските книги, които обикновено привличат децата най-силно, става въпрос за луди приключения, страховити опасности, невероятна надпревара, решителни битки и, в крайна сметка, победа на добрите герои. Е, авторът на „Поредица от злополучия„ Лемъни Сникет има точно обратната представа за увлекателна детска книга. Героите му, макар и много симпатични, са преследвани от нещастни случки, които преобръщат живота им, а светлина в тунела няма и няма.

Децата Бодлер са добре възпитани и умни. Най-голямата – Вайълет – има технически наклонности и обича да изобретява разни неща. Клаус обича книгите и е много начетен. Малката им сестра Съни специализира в хапането на всички предмети от обкръжението си. Трите деца живеят в богат дом в щастливо семейство, но още в първа глава внезапно се превръщат в сираци. Родителите им загиват при пожар, а къщата им е напълно унищожена.

Скоро те се озовават в зловещото жилище на най-близкия си роднина в града – граф Олаф. Това обаче изобщо не е начало на сравнително щастлив живот. Сираците преживяват най-различни неприятни моменти и отрицателни емоции. Но пък това си е реално съществуваща страна на живота и не е лошо децата да научат как да се справят с такива ситуации.

Бях обхваната от съчувствие към бодлерчетата и все се надявах, че най-накрая лошият им късмет ще се обърне и някой ще им подаде ръка. Или пък по силата на несломимата си воля, изобретателност или късмет, те ще се избавят сами. Тц! Такова нещо така и не се случи.

Книгата има и хубави илюстрации, чийто стил ми се струваше смътно познат и кратка справка показа, че има защо. Илюстратор е Брет Хелкуист, чиито творби чудесно допълват двете книги на Блу Балиет („По следите на Вермеер” и „Райт 3”), за които сме ви разказвали.

„Нещастното начало” всъщност е едно отлично начало на детска поредица, която е встрани от общата тенденция на герои-полубогове, магьосници или просто литературни персонажи с невероятен късмет. А различното си струва да бъде опитано поне веднъж!

Още едно ревю за книгата можете да прочетете тук.