Покани „Писател назаем“ в своето училище

Вече започна подаването на заявки за гостуващи автори по програмата “Писател назаем” на най-големия сайт за книги в България “Аз чета”. От 18 септември на www.pisatelnazaem.com можете да отправите своята покана, а първите уроци ще се проведат след 15 октомври.

“Писател назаем” ще се проведе през учебната 2017/2018 година, като целта на проекта е ученици от поне 100 гимназиални класове в цялата страна да се срещнат със съвременни български автори и да погледнат на учебната програма по литература по един нов, различен и модерен начин. В основата на програмата стои вярването, че съвместната работа на учители и писатели ще разшири хоризонтите и разбирането за литература на учениците.

Всеки учител по литература или клас ще има възможност да покани съвременен български писател, който ще влезе в ролята на лектор и ще преподаде урок върху тема или автор от литературния канон, свързвайки го със съвременните ценности и процеси в обществото.

“Задължителната програма, огромният по обем материал и тежките изпити убиват желанието на учениците за четене и възможността на учителите да импровизират, да изпробват нови методи за обучение, да бъдат будители. Затова “Писател назаем” ще събере трите звена и ще се опита да събуди връзката между литературната класика и любовта към четенето”, казва Милена Ташева от екипа на “Аз чета”.

Сред авторите, потвърдили досега участие в инициативата, са Захари Карабашлиев, Мария Донева, Радостина Ангелова, Александър Шпатов, Йорданка Белева, Александър Секулов, Илиян Любомиров, Елка Стоянова, Момчил Николов, Иван Ланджев, Диана Петрова, Деси Нико, Веселина Седларска.

За целите на рамките на програмата “Аз чета” в партньорство с фондация “Детски книги” набира специален фонд, чрез който да бъдат финансирани пътуванията на писателите.

“За нас е много важно трудът на добрите автори у нас да бъде наистина уважаван, затова те ще получават и хонорар за своите лекторски часове. Най-важното обаче е, че получаваме подкрепа от отговорни компании, за които каузата на грамотността и добрата литература не е чужда”, казва създателят на “Аз чета” Александър Кръстев.

Сред първите компании, които подкрепят кампанията, са ПроКредит Банк (България) ЕАД и технологичната компания Indeavr.

“Писател назаем” е кампания на най-голямата специализирана медия за книги и четене в България “Аз чета”. Реализира се с финансовата подкрепа на ПроКредит Банк (България) ЕАД и Indeavr, както и с партньорството на фондация “Детски книги”, Международната награда на херцога на Единбург и Фондация “Глобални библиотеки – България”. Медийни партньори на инициативата са bTV, Terminal3.bg, BG OnAir ТВ, MamaNinja.bg и Az-Deteto.bg.

Ако искате да подкрепите инициативата, пишете на pokani@pisatelnazaem.com.