Месец на книгата в училищната библиотека

Училищната библиотека е съкровищница, с която не всяко учебно заведение може да се похвали. На една ръка разстояние от учениците, тя е уютно скривалище за дългите междучасия, пръв съветник на децата, чиито нужди познава, и подходящо място за камерни събития с интересни гости. Сред най-активните училищни библиотеки у нас е тази на пловдивското СУ „Димитър Матевски“. Фрагменти от книжния април на матевци ни поднася Деана Атанасова, педагог и библиотекар.

Великден – изящен, лиричен и екологичен 

Членовете на клуб „Празничен календар и медии“ отбелязват Възкресение Христово с най-разнообразни дейности. За да спазят традицията, те четат великденска поезия от български автори и слушат празнични тропари. За да почерпят от опита на своите предшественици, преоткриват техники за багрене с природни материали. За да се свържат с изкуството, се запознават с яйцевидните бижута на ювелира Фаберже. Така децата разширяват познанията си за отбелязването на празника през призмата на религиозното и светското.

Вечеря като по книга

Понякога читателите пренасят училищната библиотека в домовете си. Там те разкриват експериментаторската си природа и се изявят като изобретатели, артисти и кулинари. Пример за това е Виктория Велчева от III Б клас. Вдъхновена от книгата „Преоткрий своето вкъщи“, тя изпробва рецепти за морски дарове и аранжира трапезата със стил.

 

Английски в Страната на чудесата

Часът по чужд език може да бъде интерактивен, забавен и различен. Доказват го и учениците от VIII А клас, които трупат лексика с „Алиса в страната на чудесата“. На сцената на училищната библиотека учениците влизат в роля и представят своите герои на английски език чрез хартиени кукли. Затвърдили уменията си за четене с разбиране, те тренират слуха си, като проследяват анимационната версия на филма и превеждат репликите на героите заедно. В края на урока отговарят и на поредица от въпроси върху съдържанието на творбата и биографията на автора.

  

Матевци и „Нашенци“ 

В рамките на Месеца на книгата ученици от VII и VIII клас проследяват документалния филм за единствения в страната Литературно-художествен музей, носещ името на Чудомир. Присъстващите правят виртуална разходка из работния кабинет на известния сатирик Димитър Чорбаджийски, из библиотеката му, залата с прозрачните акварели и ателието на неговата съпруга. Те учат за житейския и творческия път на артиста, както и за култовите му герои. Матевци подбират крилати негови мисли и ги анализират заедно. Програмата завършва с радиотеатър. Учениците се запознават с прочита на „Фрос Мувитон“ в изпълнение на Татяна Лолова и „Провинциалисти“ в изпълнение на Виолета Бахчеванова. Научават се и как да разграничават плоския, „коремен“ хумор от този с принадена стойност.

Благодарим на г-жа Атанасова за снимките и за ценния разказ. Благодарим и на нейните колеги училищни библиотекари от София, ПоповоСилистра, многократно споделяли своя опит в годините. Направете го и вие! Разкажете ни за своите радости, трудности и дейности като училищен библиотекар на имейл editors@detskiknigi.com.