Писателското пътешествие на Малката Божана в света на русалките и паячето Ричи

Изумително е колко целеустремени могат да бъдат децата, когато си наумят нещо. Сигурно ви се е случвало да ги умолявате да си подредят играчките, да си научат или да ви помогнат, при това напълно безуспешно; когато обаче ТЕ искат да получат нещо, желанията ви биват изпълнени прецизно на секундата, нали? На тези мисли ме наведе интересната история за Малката Божана и визитната картичка, за която ще ви разкажа точно сега…

Преди време имах удоволствието да се срещна с Божана Апостолова. Докато търсеше нещо в чантата си, тя извади куп бели листа, прилежно изпъстрени с детски почерк – големи печатни букви, често заемащи половин страница. Тогава научих, че въпросните листа са бъдещата книга на добре познатата малка Божана, героиня в едноимените поредици на г-жа Апостолова. Да, разбира се, всяко дете в някакъв момент решава да пише книга, но интересното в тази история бе не самото действие, а причината, провокирала малката дама да се развихри с химикалка в ръка. И, колкото и да е странно, всичко тръгнало от една визитна картичка, подадена на непознат на улицата. „Какво пише на нея? Защо аз нямам?“ На тези детски въпроси Божана Апостолова отговорила, че когато на корицата на книгата пише „Писателка: Божана Манолова Пейкова“, тогава ще бъде изготвена и визитната картичка. Така се появява историята за „Русалката, паячето Ричи и аз – Божана“ (изд. „Жанет-45“).

Малката книжка, отпечатана на много приятна хартия, съдържа в себе си като предговор историята, която г-жа Апостолова ми разказа на нашата среща, две вложки от паус, на които можете да видите оригиналния почерк на 6-годишната Божана и историята, сътворена от младата писателка. Ще се изненадате как един мурсалски чай може да накара малко момиченце да си подреди стаята (с помощта на паячето Рики) и да изпълнява най-съкровени желания. Историята е толкова изненадващо интересна, вдъхновяваща и приказна, че читателят съвсем може да забрави за крехката възраст на Божана Пейкова. Ще намерите и завръзката в действието, и предизвикателствата, че и кулминацията в сюжета. А финалът наистина ще ви накара да се размечтаете и да си спомните колко е чуден светът на децата.

„Русалката, паячето Ричи и аз – Божана“ (изд. „Жанет-45“) е с илюстрации на Костадин Костадинов, художник на поредиците на баба Б. (както е описана в книгата). Те хем наподобяват вече познатите ни картини, хем са в един акварелно-пастелен вариант, който ги прави нежни, ненатрапливи и изключително приятни.

Онова, което обаче ме накара да се замисля най-много, е колко ли 6-годишни деца знаят думи като ръждивозеленикав и медоноска? Не знам дали въображението на Божана Пейкова се е развило покрай посещението ѝ в детската градина „Монтесори“, дали е вродено или е напълно нормално за всяко дете на нейната възраст, но все ми се струва, че богатият речник се дължи на влиянието на книгите и словото, които без съмнение я обгръщат от ранна възраст. А без богат речник и най-богатото въображение няма как да пожъне успех.

Книгата е чудесна идея за подарък на всяко дете на възраст от 5 до 105 години. Върви добре с тефтер и химикал, с които бъдещите малки и големи писатели да поставят началото на своето лично творчество 🙂

П.С. В книжката се споменава „Миличко мое тефтерче“. Ако не сте се запознали с мишката Метличина (героиня на Весела Фламбурари) и нейните рецепти, непременно го направете 🙂

П.П.С. Книгите на Божана Апостолова с главна героиня Малката Божана са: „Малката Божана в нощта на чудесата“, „Малката Божана в деня на боклуците“, „Малката Божана в подводния свят“, „Малката Божана в магазин за смехорийки„, „Малката Божана и чудовището Тъмп“, „Малката Голяма Божана и дяволчето Тук“, „Малката Голяма Божана и една приказка от живота“, „Малката Голяма Божана и тайните“ и „Малката Голяма Божана и венчавката на гугутките“. Освен това ще откриете и първата интерактивна книга на български език, отново с герой Божана.

Автор: Вал Стоева