Пип и Поузи – четири книги за мъници от Аксел Шефлър

Освен илюстратор на книгите на Джулия Доналдсън, Аксел Шефлър влиза в ролята и на автор на книги за мъници. Поредицата му за зайчето Пип и мишката Поузи е отличен пример за това. На български език вече се радваме на четири от картонените книги (изд. „Фют“).

Книгите са със свежи текстове, които разглеждат важни за децата теми като приятелството, споделянето на играчки, утешаването. Илюстрациите са в типичния за Шефлър стил и може би част от героите ще ви заприличат на персонажи от другите издания, по които е работил.

Пип и Поузи: Новият приятел

Пип и Поузи отиват на плаж. Двамата си играят чудесно, но мишчицата се изморява и заспива под чадъра. Тогава зайчето Пип се сприятелява с кученцето Зак. Двамата играят буйни игри (типично по момчешки!) и събуждат Поузи.

Тя се чувства самотна и изоставена, защото игрите на двамата палавници не й допадат. Но пък предложението да хапнат сладолед й се нрави. За нещастие, Зак остава без сладолед заради една нахална чайка. И именно Поузи му помага да си възвърне усмивката на лицето.

Книгата е за деца над 2 години. Посланията на Шефлър са ясни – приятел в нужда се познава, а когато си мил и отзивчив, другите ти отвръщат със същото. 

Пип и Поузи: Страшното чудовище

Подобно е посланието и на книгата „Страшното чудовище“. Мишчицата Поузи скучае в един джновен ден. Решава да си приготви кексчета, но докато чака да се изпекат, на прозореца се показва космата чудовищна лапа.

Чудовището влиза в къщата и ръмжи ужасяващо. Поузи заплаква от страх, но когато поглежда краката на чудовището, плачът й преминава в смях. Шегата на Пип е разкрита, а когато той отстъпва на Поузи костюма си, двамата се забавляват великолепно.

От книгата малките слушатели ще научат, че да споделяш вещите си и игрите с приятели е истински ценно и приятно преживяване.

Пип и Поузи: Жабче за сън

„Жабче за сън“ е най-трогателната от четирите книги. Тя проследява вълнението на Поузи, която е поканена на гости с преспиване у Пип.

Мишчицата опакова внимателно багажа си, поема с автобус до къщичката на Пип и двамата играят, четат книжки, а после се отправят към леглата си. Именно тогава Поузи разбира, че е забравила своята любима плюшена жабка, без която не може да заспи.

Пип предлага на приятелката си някои от своите играчки, но Поузи е неутешима. Тогава зайчето поглежда своето най-любимо прасенце и го предлага на Поузи. Тя го гушва и заспива с облекчение.

Симпатичната история показва как споделянето и вниманието към другия носят успокоение и облекчават страданията. „Жабче за сън“ дава чудесен пример, чрез който децата да развият своята емпатия.

Пип и Поузи: Скутерът

Зайчето Пип обича да кара своя скутер (може би повечето родители и деца биха възприели думата „тротинетка“, която е навлязла активно в българския език). Той може да кара нагоре по хълма, да лети надолу и да прави номера.

Поузи пристига в парка, вижда Пип и решава да покара неговия скутер… без дори да помоли за разрешение. Пип е много ядосан, но гневът му преминава в искрено притеснение за мишчицата. Тя се опитва да повтори неговите номера, ала липсата на опит довежда до сериозно падане.

Пип помага на Поузи като промива раната й, а после двамата играят в пясъчника заедно. В тази книга Аксел Шефлър поставя темата за различните умения на всеки и за неоходимостта да преценяваме възможностите си. 

Четирите картонени книги ще се харесат на децата над 2 години. Те поставят важните теми за приятелството и са отличен помощник на родителите, които искат да дадат нагледен пример на децата си за важността от споделянето, вниманието към другия и необходимостта да сме внимателни, ако не умеем нещо.

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.