Пекарна „Захар и канела“: Цял куп тайни

„Пекарна „Захар и канела“ от Линда Чапмън (изд. „ФЮТ“) е сред изключително приятните поредици за момичета от 9 години нагоре. Пълна е не само с рецепти за сладкиши, идеи за провеждане на различни кампании, писане на специални статии, но и с реални ситуации от живота на тийнейджърките. Главната героиня е Хана – добра приятелка, лъчезарна, с особена страст към готварството. Ако все още не сте се запознали с младата дама и семейството й, започнете четенето от книга №1 – „Нови приятели“. Време е ние да разкрием „Цял куп тайни“, скрити във втората част от поредицата.

Новооткритата пекарна „Захар и канела“ жъне успехи в Ашингъм и главната героиня е спокойна – майка й вече успява да намери време за семейството, а не само за кексовете, хлябовете и тортите. Учебната година започва и Хана, съвсем очаквано, успява да се впише бързо в новата среда. Включва се дори в курса по готварство в училище, заедно с новата си приятелка Миа. С Миа обаче се случва нещо странно: в стремежа си да се впише в приятелския кръг на Хана, Миша, Алис и Лара, тя приема всеки майтап буквално, прекалява с комплиментите и подражава на приятелките.

„…обикновено на Миа не й пука как изглежда и никога не говори за музика. А сега като че ли крие истинското си аз и се опитва да бъде Миа, която другите биха искали да бъде.“

Промяната на най-добрата й приятелка терзае Хана. Първоначалната радост от курса по готварство и предложението да напишат статия за училищния вестник се изпарява в момента, в който Миа отхвърля любимото си занимание с обяснението, че е скучно.

„- Разбирам… – мама замислено поклати глава. – Да, това наистина е различно. Едно е да се опитваш да те приемат, друго – да се преструваш на нещо, което не си, това не е рецепта за щастие.“

Силно разочарована и притеснена, Хана търси решение за приятелката си. Самата Миа преминава през придобиването на калъф за телефон и чанта като на другите момичета, та чак до съсипана от боядисване коса. Опитите за подражание често не завършват успешно, но децата държат да се убедят в това сами. 

Междувременно на хоризонта се появяват Джордж и майка му Сара. Момчето е недружелюбно, учи в частно училище и непрестанно ходи на тренировки по тенис. При доставката на поръчана за семейно празненство торта, Хана научава, че героят изобщо не харесва идеята да се превърне в професионален състезател. Окуражен от новата си позната, той решава да поговори с майка си и да обясни как се чувства.

Умиротворител №1 в историята, сътворена от Линда Чапмън, е Хана – спокойна и жизнерадостна, тя дава добри съвети на приятелите си и ги подкрепя всячески в разрешаването на проблемите им. А те са съвсем нормални човешки състояния, с които подрастващите се сблъскват често. Оптимизмът и търпението са ключови за оправяне на всяка душевна криза и Хана успява да насочи връстниците си към разрешаване на кризите им именно така. Верен съветник е майка й, която също предлага разумни съвети на дъщеря си:

„- Трябва ли да й кажа нещо?

Мама ме погледна съчувствено.

– Не можеш, мила. Наистина не можеш. Миа трябва да разбере това сама. Единственото, което можеш да направиш, е да си до нея и да й бъдеш добра приятелка.“

Поредицата е подходяща за момичетата, които често изпадат в драматични обрати, докато търсят себе си. „Цял куп тайни“ недвусмислено показва на читателя, че приятели не се печелят с подражание и раболепничене, с имитиране и с отказване от онова, което те прави щастлив и е характерно именно за теб. Миа е събирателен образ на всички деца, които се чувстват неуверени в себе си и се опитват да подражават на „по-готините“ в училище. Без да натрапва посланията си, писателката показва, че рецептата за щастие наистина не включва подмяна на същността.

Освен реалните житейски ситуации, в които децата изпадат и добрите съвети за справяне с трудностите, „Пекарна „Захар и канела“ има още предимства, сред които са истинските рецепти за приготвяне на сладкиши, насоки за направата на шоколадов ганаш, съветите за работа с различни видове тесто, маски за разкрасяване и куп приятни и полезни трикове, които ще се харесат на творчески настроените дами от всяка възраст.

Чудесна хрумка е и насърчаването на читателите да описват откритията си – списъците и рецептите на Хана са добра отправна точка. Отлична възможност за развитие на уменията за писане предлага и идеята за подготовка на статии по теми, които вълнуват децата – в книгата е представена работата на героинята по подготовка на такъв материал, събирането на идеи и ефектът от него след публикуването.

Илюстрациите в книгата са на Кейт Хиндли, а преводът – на Екатерина Митренцева.

Горещо препоръчвам поредица „Пекарна „Захар и канела“ на всички момичета от 9 г. нагоре и на любителите на сладкарството от всяка възраст. Вярвам, че всеки ще открие частичка от себе си в историите за Хана и приятелите й!

Вземете книгите от Ozone.bg с код DK19. 

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.