Паяжината на Шарлот – паяжина от приятели

Всички сме чували твърдението, че приятелството е безценен дар и вероятно често сме го изричали. В „Паяжината на Шарлот” (изд. SkyPrint) Елвин Брукс Уайт ни припомня точно това с една чудесно и увлекателно разказана история. Тя е илюстрирана с черно-белите красиви илюстрации на Гарт Уилямс и отдавна се е превърнала в световна класика.

А тя се завърта около пролетното прасе Уилбър, което е изтърсакът сред новородените прасенца и само силното желание и всеотдайните грижи на фермерската дъщеря Фърн го спасяват от преждевременна смърт. Е, поне първоначално!

Скоро Уилбър е продаден за 6 долара в съседната ферма на чичо й, господин Зукерман. Лишен от компанията на Фърн, той се чувства самотен и нещастен. Докато не намира приятел в лицето на едно малко невзрачно същество – сивия паяк Шарлот.

Вероятно вече си мислите, че комбинацията от прасе и паяк е изсмукана от пръстите и крайно невероятна. Може и да имате право, но умната и работлива Шарлот е решена да ви опровергае. Тя се превръща в най-добрата приятелка на прасето и влага всичките си усилия, упоритост и труд в задачата да спаси Уилбър от обичайната съдба на всяко прасе по Коледа.

Авторът ще ви преведе през перипетиите на Шарлот и Уилбър без щуро препускащо действие, резки обрати или магически похвати. Но пък ще се насладите на кръговрата на живота в една ферма и ще посетите един провинциален панаир.

Всъщност главните герои в тази книга се оказват приятелството, всеотдайността и жертвоготовността, защото без приятели като Фърн, Шарлот, старата овца, гъската и дори егоистичния и злобен плъх Темпълтън, животът на Уилбър щеше да приключи преди да е започнал истински.

Докато четете, обърнете внимание и на симпатичните рисунки на илюстратора Гарт Уилямс. И от време на време си припомняйте:

приятелството може да е животоспасяващо, дори и да не сте сияйно прасе.

Преводът е на Гергана Дечева.

Прочетете и отзива на Вал за „Паяжината на Шарлот”.