Патрик Нес се бори за трети медал „Карнеги“

Патрик Нес е включен в краткия списък за медала за детско-юношеска литература „Карнеги“ 2018 с романа си Release, което му дава възможност да спечели отличието за трети път, става ясно от съобщение на Института на библиотечните и информационни служители (CILIP). В случай на успех, това ще бъде първия подобен случай в 81-годишната история на най-старите награди за детско-юношеска литература във Великобритания.

До момента Нес е бил селектиран в кратките списъци с всяка една от седемте си детско-юношески книги, а е печелил 2 пъти – с „Часът на чудовището“ (2012) и „Чудовищата на войната“ (2011). Сред останалите номинирани са Джералдин Кокран (Where the World Ends) и Маркъс Седжуик (Saint Death), като и за двамата това са седми номинации. Списъкът се допълва от Анджи Томас (The Hate U Give), Лорън Уок (Beyond the Bright Sea), Лиса Евънс (Wed Wabbit) и Антъни Макгоуън (Rook).

По традиция заедно с краткия списък за „Карнеги“ се обявява и този за медала за илюстрация „Кейт Грийнауей“. Тази година в него присъстват трима илюстратори, които са и автори на изданията – Деби Глорай (Night Shift), Пам Смай (Thornhill) и Брита Текентръп (Under the Same Sky). Компания им прави носителят на медала Ливай Пинфолд (The Song from Somewhere Else), както и Лора Карлин, Пьотр Хорачек и Сидни Смит, съответно с картинните книги King of the Sky, A First Book of Animals и Town is by the Sea.

“Книгите от кратките списъци за медалите „Карнеги“ и „Кейт Грийнауей“ 2018 предлагат мигове на спираща дъха трогателност и прозрение за малки и големи читатели. Заглавията изследват значими въпроси със забележителна емоционална искреност по теми като предразсъдъци и лично развитие и предизвикват по-широко разбиране за чудесата и трудностите на света, в който живеят младите хора.“, споделя Джейк Хоуп, председател на тазгодишното жури.

Заглавията в кратките списъци бяха избрани сред 40 книги от разширените списъци (по 20 за всеки от медалите) от 12-членно жури.

Носителите на медалите ще бъдат обявени на специална церемония в Британската библиотека на 18 юни. Всеки от тях ще получи по 500 паунда под формата на книги, които да дарят на местна библиотека, специално изработени златни медали и 5000 паунда от Colin Mears Award.

Наградата за детска литература „Андрю Карнеги” се връчва от 1936 г., а тази за илюстрации на детска книга „Кейт Грийнауей” – от 1955 г., което ги прави едни от най-дългогодишните във Великобритания. Победителите сред номинираните заглавия се избират от детските библиотекари, което прави отличията особено желани от детските автори и илюстратори. Златните отличия се връчват всяка година от CILIP (Chartered Institute of Library and Information Professionals). Сред лауреатите са К. С. Луис (1956 г.), Филип Пулман (1995 г.), Патрик Нес (2012 г.) и Нийл Геймън (2012 г.) при авторите, а при илюстраторите – Куентин Блейк (1980 г.), Хелън Купър (1996 и 1998 г.) и Лорън Чайлд (2000 г.).