Първи поглед между кориците на илюстрованото издание на „Хари Потър и Орденът на феникса“

След като първият илюстрован том от изданията на поредицата за Хари Потър с илюстрациите на Джим Кей се появи през 2015 г., читатели и колекционери по цял свят очакват всеки следващ с огромно нетърпение. Петата част „Хари Потър и Орденът на феникса“ ще излезе в България на 11. октомври 2022 г., едновременно със световната премиера, с логото на издателство „Егмонт“.

Джим Кей отново демонстрира неизчерпаемо въображение и удивителен талант, а докато проектът се разгръща, той решава, че е време да покани гостуващ илюстратор, за да споделят пътешествието в света на магьосниците. Този гост е Нийл Пакър – утвърден и многообразен илюстратор, както и скъп приятел на Джим.

От оригиналните детайли в изображенията към „Хари Потър и Орденът на феникса“, най-обемното произведение от поредицата, можем да си представим мащабното начинание, отнело близо две години.

Както самият Джим Кей казва:

„Да илюстрираш „Хари Потър и Ордена на феникса“ винаги е било предизвикателство. Мащабът на книгата предполага огромно разнообразие от герои и места, от които да избираш. Беше голяма привилегия Нийл Пакър да помогне с тази трудна задача. Като почитател на работата му се радвах да видя как илюстрациите се появяват в текста и бе приятно да работим в екип. Нийл е идеален за света на Хари Потър.“

Нийл Пакър е илюстратор с отличителен стил. Той е автор на приблизително една четвърт от изображенията за „Хари Потър и Орденът на феникса“. Декоративните му илюстрации включват удивителен разрез на Министерството на магията и изящна интерпретация на класната стая по пророкуване на кентавъра Фирензи, наред с други магически артефакти и любими места от света на Хари Потър. Оригиналните илюстрации допълват живописно пресъздадените от Джим Кей повествователни сцени, като същевременно носят уникалния почерк на Пакър.

Нийл Пакър споделя:

„Като приятел и колега за мен беше чест да бъда поканен от Джим Кей да работим заедно по тази книга. Джим вече инвестира толкова много в тази поредица и бях наясно, че не искам да посягам на зашеметяващата работа, която само той може да свърши. Самият мащаб на тази книга и прекрасното богатство на въображението в написаното оставят място и за втори подход, като беше голяма радост и предизвикателство да се опитаме и работим в хармония с Джим, за да визуализираме магьосническия свят на Дж. К. Роулинг“.

Сред акцентите в илюстрациите на Джим Кей са нови портрети на изкуствено любезната професор Долорес Ъмбридж; на лоялната приятелка Луна Лъвгуд; невероятни гледки към площад „Гримолд“ № 12; спиращи дъха сцени от отдел „Мистерии“ и битката на добрите сили със злото. Вижте сами корицата и няколко илюстрации от предстоящото луксозно издание: