Паркът „Заимов“ става средище на млади откриватели

Едно от достойнствата на добрата детска книга е нейната безупречна полиграфия – красива корица, изящни и съобразени с текста илюстрации, приятен шрифт, качествена хартия. Всичко това допринася за развитието на визуалната култура на младите хора, помага им да развият усет към продуктите, изработени с вкус и отношение, дава им възможност да виждат и умножават хубавото край себе си. Освен добрите книги, помощници в изграждането на визуална култура биха могли да бъдат и добрите събития – като проектът „СРЕДА“ на фондациите „Resonator“ и „Свързано с Изкуството“.

Темата за средата е от първостепенна важност. Не е необходима извънредна наблюдателност, за да установим, че книжните панаири и премиери, събитията, свързани с четенето, живите вериги, онлайн дискусиите допринасят изключително много за изграждането на култура на четене. Целта на всички тези взаимодействия е да ни направят по-знаещи и разбиращи, отговорни и широкоскроени.

Изкуството в публичното пространство има същата функция – да провокира съпричастието на градските жители към случващото се около тях и да им даде знания и умения да го пазят и развиват. За да изпълни това си предназначение, проектът „СРЕДА“ ще покани артистите ментори да влязат в диалог както със средата, в която ще работят, така и с нейните млади обитатели, и ще запознае участниците със съвременни художествени практики. Трите работилници, заложени в проекта, ще се проведат на територията на парк „Заимов“ в гр. София и ще бъдат с вход свободен.

Малко повече за работилниците:

Работилниците са отворени за деца и юноши между 10 и 15-годишна възраст. Ще се проведат в цикъл от 3 сесии – на 26-и, 27-и и 29-и септември, като при записване за заниманията на 26.09. се записвате автоматично и за следващите дати. Езикът на провеждане е английски, а за превода от и на български ще се погрижи педагожката и терапевтка Николина Ангелова.

Проектите ще бъдат представени на 01.10. между 17 ч. и 20 ч. в лабораториите на фондация „Resonator“, където участниците ще се запознаят с творчеството на артистите и ще видят резултатите от съвместната си работа с тях.

А ето и какви дейности можете да очаквате:

Ателието Неукротима Архитектура ще води Жазу Янг, професионална художничка от Южна Корея. В периода 15:00ч. – 16:30 ч. младите изследователи, направлявани от нея и екипирани с микроскопични лещи, ще разгледат архитектурата на домовете на градските насекоми, ще разучат различни фотографски практики и ще изследват публичното пространство, за да развият усещане за него като за продължение на техния дом. Базирайки се на събрания материал, Жазу и архитектът Лидия Атанасова ще създадат 3D обекти, които участниците ще могат да вземат със себе си.

Запишете се за „Неукротима Архитектура“ от този линк: https://www.artrelated.org/projects/sreda/untamed-architecture

Ателието ФУТУРА ще води Жулиан Фаржетон, френски концептуален артист. В периода 16:30 – 18:00 ч. той ще покаже на децата своя портативен инструментариум за изграждане на въображаеми светове. Участниците в работилниците ще развият художествени умения в сферата на фотографията, създаването на анимирани обекти или герои, стоп-кадър анимацията, създавайки поредица от къси филмчета.

Запишете се за „ФУТУРА“ от този линк:                                                                       https://www.artrelated.org/projects/sreda/futura

Записването за последната работилница, „Резонантно табло“, е отменено. Получете информация за нея и се включете в „СРЕДА“ от тук. Припомняме, че запазването на места става само през горепосочените линкове. Необходима подготовка няма, а необходимото оборудване е смартфон.

Проектът обединява усилията на фондация „Свързано с Изкуството“, Фондация „Резонатор“, „Витус“ – център за индивидуално и семейно психологическо консултиране и артистичен колектив „AIDE AIDE“. Реализира се с подкрепата на район Оборище и финансовото съдействие на Национален фонд „Култура“.