Панаирът на детската книга в Болоня получи награда The Carle Honors

Панаирът на детската книга в Болоня получи американската награда The Carle Honors в категория „Мост“ заради ангажимента и ролята му на мост, който свързва по нови начини света на детските книги и илюстрации с широката публика вече над 50 години. Връчването на наградите ще се състои на 27 септември в Ню Йорк. Основател на наградата е литературният критик Ленард С. Маркъс – председател на комисията, която за тринадесета година връчва награди в 4 категории (Творец, Ангел, Ментор и Мост).

The Carle Honors е инициатива, част от дейността на създадения от световноизвестния творец Ерик Карл едноименен Музей на картинните книги (The Eric Carle Museum of Picture Book Art) в Амхърст, Масачузетс. Основана през 2002 г. по подобие на японски музеи, институцията има за цел да вдъхнови любов към изкуството и четенето чрез събирането и показването на колекции от картинни книги от цял свят и провеждане на свързани с тях образователни дейности. Музеят приютява творческо студио, театър и библиотека.

Тази година Панаирът на детската книга в Болоня ще посрещне 1 390 изложители от 77 държави и региони на повече от 20 000 кв. м. изложбена площ. В рамките на 4-те панаирни дни ще се проведат над 250 работилници и конференции.

 

Почетен гост на 2018 г. ще бъде Китай, който ще представи китайската илюстрация и литература за деца. Сред гостите на изложението ще бъдат над 100 известни творци – сред тях илюстраторите Кацуми Комагата, Крис Ридъл, Хелън Оксънбъри, Лора Карлин, Пол О. Зелински.

По време на Панаира, на 27 март, ще бъде обявен носителят на Възпоменателната награда „Астрид Линдгрен“ за 2018 година, за която има и 3 български номинации – писателите Юлия Спиридонова и Виктор Самуилов и художникът Любен Зидаров. На 28 март пък ще научим победителите в наградите Strega Ragazze e Raggazi.

Екип на фондация „Детски книги“ ще присъства на Панаира в Болоня, за да ви запознае с най-интересните събития от форума.