Първи (успешни) стъпки в компютърното програмиране на 5 езика

Дните 7-22 октомври 2017 година са обявени за Европейска седмица на кодирането. Припомняме ви ревю от нашата кампания Дни на книгите за програмиране за деца 2017.

„Първи стъпки в компютърното програмиране“ (изд. Фют) на Макс Уейнрайт е поредната книга, която ви представяме в Дни на книгите за програмиране за деца и спокойно можем да кажем, че е без аналог на българския пазар. Книгата запознава децата с основите на програмирането на 5 програмни езика – Logo, Scratch, Python, HTML и JavaScript по разбираем и привлекателен за тях начин. (ръководството е обитавано от духчета роботи, които можете да свалите и използвате като спрайтове в Скрач. Smile) В книгата има указания откъде да свалите безплатните им версии, които да използвате за изпълнение на упражненията.

Книгата е разделена на 4 части, като в първата Уейнрайт започва въведението в програмирането чрез простички обяснения на основни понятия и офлайн занимания, които да дадат представа на децата за основополагащата идея на компютърното програмиране. Следва запознаване с два прости програмни езика, Лого и Scratch, и предложения за изпробване на малки програмки (за чертаене,  движение или рисуване). Във втората част се въвеждат по-сложни занимания с Лого и Scratch (цикли, променливи и звуци). В третата част Уейнрайт въвежда и по-сложния език Питон, и запознава малките програмисти с условните команди. Четвъртата част дава знания за интернет и световната уебмрежа и създаването на собствена уебстраница  с HTML, както и превръщането й в интерактивна чрез Javascript.

Частите завършва с указания за отстраняване на грешки в програмите (дебъгване). Всеки от разделите съдържа и задачки за самостоятелно изпълнение от децата, а отговорите им са дадени в края на главата. На последните страници има удобен за ползване речник с индекс. Като цяло книгата може да бъде използвана самостоятелно от по-големите деца. За по-задълбочени и ангажирани занимания можете да използвате и отделното методическо помагало за родители и учители. То включва ръководство по теми и страници, съвети за преодоляване на често срещаните от децата затруднения, допълнителни проекти, както и чеклист за проверка на наученото от тях.

„Първи стъпки в компютърното програмиране“ е полезно и добре организирано ръководство за навлизане на децата в програмирането. Тя може да бъде използвана от деца в широк възрастов диапазон (от 8 до 108-годишни), тъй като започва с по-простите езици като Лого и Скрач и надгражда усвоеното с по-сложни програми в Питон, HTML и Javascript. Чудесно е, че българското издание е съобразено с начина на ползване от читателите. То е с твърди корици, страници от плътна гланцирана хартия, и най-важното, книжното тяло е на спирала, което улеснява многократното прелистване и справки. Това може на пръв поглед да ви си стори като несъществена забележка, но когато се опитвате да въвеждате код с две ръце, е за предпочитане книгата, от която гледате, да стои отворена на исканата от вас страница без да се налага да я придържате с несъществуващата си трета ръка.Laughing

Ревюто е част от кампанията на “Детски книги” Дни на книгите за програмиране за деца 2017 от 17 до 21 май. Следете сайта за още ревюта и интересни материали и не пропускайте да насърчите детето си да се включи в конкурса за Scratch анимация.

Автор: Лора Филипова