Откриват изложба по детска книга за ужасите на националсоциализма

През 2023 г. Фондация „Културни перспективи“ представи своя проект за детска книга, посветена на мрачен период от човешката история. Основна цел на „Сузи, внучката от къща №4“ бе да запознае младите читатели с темата за антисемитизма през факти, предадени от първо лице през детската перспектива. От 18 ч. на 12. февруари дългоочакваната изложба по книгата ще гостува в Триъгълната кула на Сердика в София.

„Сузи, внучката от къщата на N4“ e неподправен поглед към фашизма, преживян от едно еврейско дете и неговото семейство. Незлоблив, но изобличаващ разказ, базиран на истинска история – историята на малко момиче от Берлин-Вилмерсдорф, което се укрива заедно със своите родители, за да избегне преследването от националсоциалистическия режим. Немската писателка и илюстраторка Биргита Бер е съживила преживяното, използвайки интригуващия въображението език на графичния роман. В книгата откриваме множество малки сюжети, свързани с отхвърлянето и приемането, със страха и смелостта, с оптимизма и невинността като противоотрова на злото.

   

Може ли добрата литература да бъде пропаганда? Още по-важен въпрос – може ли добрата детска литература да бъде пропаганда? 

От отговора на „Културни перспективи“ става ясно, че допускат възможността трудът им да бъде възприет като провокация. Ина Кънчева, председател на фондацията, споделя:

„Ние, като издатели на книгата и куратори на изложбата, сме готови да рискуваме, защото сме сигурни, че

конкретната история на внучката от къщата на №4, като всяка добра литература, отправя послания, надхвърлящи идеологическите разделения – послания, свързани с важните теми за пост-паметта, изключването и неравенството, които днес са актуални точно толкова, колкото и преди 70 години.

И вярваме, че това са теми, които би следвало да вълнуват с равна сила децата, независимо от коя страна на историята избират да стоят техните родители.“

Изложбата ще остане до 19. март в Триъгълната кула на бул. „Мария Луиза“ 16, където паралелно ще гостува и още една изложба, свързана с противодействието на антисемитизма – „ЕВРЕЙСКАТА УЛИЦА – РЕКОНСТРУКЦИЯ“.

Проектът е осъществен с подкрепата на Министерството на културата, Държавния културен институт към Министерство на външните работи, Столична община, Музей за историята на София, Организация на евреите в България „Шалом“, Фондация „Комунитас“, Фондация „Фридрих Еберт“, ТРАДУКИ, Marché Antique, Jpoint Group.