Открий еднаквите фигури!

Някои възрастни обичат да решават кръстословици, судоку, логически задачи и изобщо да не пропускат забавните страници на вестници и списания (или пък си купуват издания, пълни само с изброените). Твърди се, че подобни забавления тренират ума или най-малкото запълват времето неусетно. За малките деца също могат да се осигурят подобни занимания.

Преди известно време ни подариха книгата „Еднакви фигури“ (издателство „Фют“) за деца от 6 до 12 годишна възраст. Е, моето е почти на 5, но няма да го ограничавам да се пробва, ако желае и са му приятни подобен тип игри на ума. Оказва се, че определено са. Невинаги се справя, разбира се, но тогава се отзовавам аз, а и, да си призная, на мен също ми е интересно да откривам разликите между рисунките.

Фигурите на всяка страница са общо седем – една голяма и шест по-малки. Целта е да се открие само една, която да е подобна на голямата. Ние обаче държим да открием и по какво се различават всички останали. Дъщеря ми се хвали след всяка открита разлика и съсредоточено отбелязва къде няма съвпадение. Когато задачата се изпълни, страничката може да бъде лесно откъсната и по този начин да се търсят по-удобно следващите две еднакви фигури. Има и отговори, така че не се плашете, в краен случай можете да прибегнете до тях. Моето момиченце не е разбрало все още за съществуването им, но по-добре, защото най-вероятно ще се изкушава да си помага.

От същата поредица са също: „Лабиринти“, „Логически пътечки“, „Групи по пет“ и „Числови квадрати“. Тези вече са за по-големи деца (от 7 до 12 години).

Книгите са подходящи при пътуване и за приспиване. Вие може да се сетите и за друго.

Автор: Искра Йорданова