Откриха детска приказка от Марк Твен

Приказка за лека нощ, измислена от Марк Твен за двете му дъщери, ще бъде публикувана близо 140 години след създаването й, съобщава New York Times. Изследователят Джон Бърд се натъква на 16-страничния недовършен ръкопис със заглавие „Олеомаргарин“ в архива на писателя още през 2011 година.

„Олеомаргарин“ разказва историята на бедно момче, което изяжда вълшебно цвете и придобива способност да говори с животните. Учените смятат, че това е единствената записана детска приказка на Твен, въпреки че разказването на истории за лека нощ е било традиция в дома му.

След откриването му ръкописът е продаден на издателство Doubleday Books for Young Readers, които възлагат на тандема Филип и Ерин Стед да допишат и илюстрират историята. Филип Стед развива текста и дори добавя самия Марк Твен като персонаж. Ерин прави илюстрациите, а резултатът е илюстрованата книга “The Purloining of Prince Oleomargarine”, в която се срещат говорещи животни, великани, отвлечен принц и зъл цар. Публикуването й е планирано за есента на тази година.